Čoko školski keksići

Updated: Sep 16

Super ukusni keksići koje će Vaši mališani pojesti u tren oka uz šalicu mlijeka ili čaja. Keksići koji se odmah otapaju ustima oduševit će sve slatkoljupce, a idealni su za proslave na kojima ih možete poslužiti kao male poslastice i ukrasiti po Vašoj želji. Recept za ove bajne keksiće spremila je naša draga Pogača koja ih je obogatila s Dida Boža eko džemom od mandarine.



Čokoladni kolačić s dekadentnim ganacheom od vanilije


Sastojci za 45 keksića

Sastojci za kekse:

  • 120 g glatkog brašna

  • 30 g kakaa u prahu

  • 2 g sode bikarbone

  • 2 g soli

  • 125 g maslaca

  • nekoliko kapi limunovog soka

  • 200 g tamne čokolade (70%)

  • 110 g cijelih jaja sobne temperature

  • 120 g kristal šećer

  • 130 g smeđeg šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 ° C. Pripremite silpat prostirke ili papir za pečenje. Pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol u zdjeli. U drugoj posudi otopite maslac u mikrovalnoj pećnici ili u loncu na pari. U otopljeni maslac dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Kad se maslac potpuno otopi, umiješajte čokoladu i miješajte dok se ne sjedini i ne dobijete glatku smjesu. Ako se čokolada ne otopi potpuno od topline otopljenog maslaca možete ju staviti još kratko u mikrovalnu prećnicu. Ostavite ju na sobnoj temperaturi da se ohladi. U zdjelu miksera stavite jaja, kristal šećer i smeđi šećer i miksajte nastavkom za pjenjaču 5-6 minuta dok ne postane blijedo i svijetlo. Zamijenite nastavak za pjenjaču plosnatim nastavkom, dodajte suhe sastojke pa miješajte samo kratko da se sastojci sjedine. Dodajte ohlađenu smjesu čokolade i maslaca pa sve zajedno sjedinite. Smjesu premjestite u dresir vrećicu s običnim okruglim nastavkom promjera cca 12 mm. Istiskujte diskove veličine otprilike 30 mm na obložene plehove, ostavljajući prostor između jer će se tokom pečenja kolačići širiti. Pecite 8-9 minuta na 160 ° C dok ne narastu i površina ne ispuca. Ostavite da se ohlade na plehovima.


Sastojci za ganache:

  • 235 g mliječnog slatkog vrhnja

  • 10 g paste od vanilije

  • 8 g meda

  • 35 g maslaca

  • 220 g tamne čokolade (54,5%)

  • 80 g mliječne čokolade (33 %)



Dodatno potrebno za punjenje:

Priprema za ganache:

U lonac stavite vrhnje, vaniliju, med i maslac i dovedite do vrenja. Prelijte preko čokolada i sjedinite sve pjenjačom. Pokrijte plastičnom folijom koja dodiruje površinu ganachea i ohladite na sobnoj temperaturi dok ne dobije gustu teksturu.


Slaganje:

Kad se keksići ohlade i ganache bude čvrst i spreman za punjenje napunite njme dresir vrećicu.

Na sredinu svakog drugog keksa stavite žličicu Dida Boža džema od mandarine, a oko džema napravite vijenac od ganachea i prekrijte drugom polovicom keksa. U slast!


Keksiće možete puniti s više različitih džemova po Vašoj želji.

#didaboza #pogaca #dzemmandarina #keksići #skola #proslava #deserti


0 comments

Recent Posts

See All