Čoko fantazija

Uvijek poželjna i mnogima omiljena - čokoladna torta koja se topi u ustima. Savršeno izbalansirani okusi čokolade, krem sira i mandarine pružaju neodoljiv i slastan užitak koji će vaše nepce dugo pamtiti. Recept za kraljicu svih torti pripremila nam je naša Ema Žderić.


 

Čokoladna torta s mandarinom


SASTOJCI:

Biskvit

(za dva biskvita Ø 18 cm)

  • 4 jaja ( sobne temperature )

  • 2 bjelanjka ( sobne temperature )

  • 250 g šećera

  • 150 ml ulja

  • 180 ml jogurta

  • 320 g glatkog brašna

  • 85 g kakaa

  • 5.4 g cimeta

  • 5.4 g soli

  • 5.4 g praška za pecivo

  • 5.4 g sode bikarbone

  • 250 ml vruće vode

Krema od krem sira

  • 150 ml slatkog vrhnja

  • 150 g krem sira (sobne temperature)

  • 30 g kiselog vrhnja

Krema od čokolade (buttercream)

  • 260 g maslaca (sobne temperature)

  • 120 g šećera u prahu

  • 110 g kakaa

  • prstohvat soli

  • 150 ml slatkog vrhnja

Preljev od mandarine:

Dekoracija:

  • 60 g tamne čokolade

  • prstohvat soli

  • 60 ml slatkog vrhnja


PRIPREMA:

  • Pećnicu zagrijte na 180°C. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu. U to dodajte bjelanjke, ulje i jogurt te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte vruću vodu. Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite. Pecite 25-30 minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici). Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih sa dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).

  • Izmiksajte slatko vrhnje do srednje čvrstoće, zatim u to dodajte krem sir i kiselo vrhnje. Kremu stavite u hladnjak prije korištenja.

  • Maslac miksajte 3-4 minute dok ne postane kremast, zatim dodajte prosijan šećer u prahu, kakao i sol, te ponovno miksajte. Na kraju dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.

  • Džem od mandarine kratko otopite kako bi se lakše mazao.

  • Izvadite biskvite iz hladnjaka. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao. Biskvite preprežite popola.

  • Slažite: biskvit, uz rub biskvita napravite prsten od krem sir kreme i u sredinu stavite preljev od mandarine, biskvit, prsten od krem sir kreme i preljev od mandarine, biskvit, prsten od krem sir kreme i preljev od mandarine, biskvit. Stranice i vrh torte prekrijte kremom od čokolade, prvo stavite tanki sloj kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Nakon što se torta ohladila, prekrijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 1 sat.

  • Nakon što se krema učvrstila dekorirajte tortu. Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte preko čokolade, ostavite 3-4 minute i promiješajte. Prelijte preko vrha torte i stavite hladiti.

  • Najbolje je ostaviti tortu da se ohladi preko noći.

#didaboža #džem #mandarina #torta #recepti





0 comments

Recent Posts

See All