Uvijek poželjna i mnogima omiljena - čokoladna torta koja se topi u ustima. Savršeno izbalansirani okusi čokolade, krem sira i mandarine pružaju neodoljiv i slastan užitak koji će vaše nepce dugo pamtiti. Recept za kraljicu svih torti pripremila nam je naša Ema Žderić.
Čokoladna torta s mandarinom
SASTOJCI:
Biskvit
(za dva biskvita Ø 18 cm)
4 jaja ( sobne temperature )
2 bjelanjka ( sobne temperature )
250 g šećera
150 ml ulja
180 ml jogurta
320 g glatkog brašna
85 g kakaa
5.4 g cimeta
5.4 g soli
5.4 g praška za pecivo
5.4 g sode bikarbone
250 ml vruće vode
Krema od krem sira
150 ml slatkog vrhnja
150 g krem sira (sobne temperature)
30 g kiselog vrhnja
Krema od čokolade (buttercream)
260 g maslaca (sobne temperature)
120 g šećera u prahu
110 g kakaa
prstohvat soli
150 ml slatkog vrhnja
Preljev od mandarine:
Dekoracija:
60 g tamne čokolade
prstohvat soli
60 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Žumanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete gustu, pjenastu smjesu. U to dodajte bjelanjke, ulje i jogurt te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju dodajte vruću vodu. Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite. Pecite 25-30 minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici). Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih sa dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).
Izmiksajte slatko vrhnje do srednje čvrstoće, zatim u to dodajte krem sir i kiselo vrhnje. Kremu stavite u hladnjak prije korištenja.
Maslac miksajte 3-4 minute dok ne postane kremast, zatim dodajte prosijan šećer u prahu, kakao i sol, te ponovno miksajte. Na kraju dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Džem od mandarine kratko otopite kako bi se lakše mazao.
Izvadite biskvite iz hladnjaka. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao. Biskvite preprežite popola.
Slažite: biskvit, uz rub biskvita napravite prsten od krem sir kreme i u sredinu stavite preljev od mandarine, biskvit, prsten od krem sir kreme i preljev od mandarine, biskvit, prsten od krem sir kreme i preljev od mandarine, biskvit. Stranice i vrh torte prekrijte kremom od čokolade, prvo stavite tanki sloj kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Nakon što se torta ohladila, prekrijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 1 sat.
Nakon što se krema učvrstila dekorirajte tortu. Zakuhajte slatko vrhnje i prelijte preko čokolade, ostavite 3-4 minute i promiješajte. Prelijte preko vrha torte i stavite hladiti.
Najbolje je ostaviti tortu da se ohladi preko noći.
Commenti