Vedriji dani pred nama su kao stvoreni za osvježavajuće deserte, a pogotovo za one koji su jednako primamljivi oku i nepcu. Talentirana Emm Tasty nas je ovog puta oduševila neodoljivom tortom od kakao biskvita, namaza od Dida Boža džema od kupina, kreme od limuna i preljeva od čokolade. U nastavku donosimo detaljne upute za izradu torte i jedva čekamo čuti vaše dojmove!
Citrusna čoko torta s džemom od kupine
Sastojci:
Biskvit (za dva biskvita Ø 18 cm)
5 žumanjaka
8 bjelanjaka
prstohvat soli
190 g šećera
1 žlica meda
100 g maslaca sobne temperature
1 žličica ekstrakta vanilije
50 ml mlijeka
100 ml ulja
20 žlica vruće vode
limunova korica
220 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
½ žličice cimeta
40 g kakao praha
Lemon Curd
4 žumanjka
140 g šećera
Korica 1 limuna
80 ml limunovog soka
prstohvat soli
86 g maslaca, sobne temperature
Krema od mascarponea
160 g mascarponea
1 žlica meda
2 žlice lemon curda
korica pola limuna
Čokoladni ganache
50 ml slatkog vrhnja
35 g tamne čokolade
I još
240 g Dida Boža džema od kupina, kratko rastopite prije korištenja za lakše mazanje
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 170°C. Razdvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miksajte sa šećerom, limunovom koricom i medom dok ne dobijete gustu pjenastu smjesu. Dodajte maslac sobne temperature i dobro izmiksajte. U to dodajte mlijeko, ulje, vodu i ekstrakt vanilije te ponovno sve dobro izmiksajte. Prosijte suhe sastojke i umiješajte u smjesu. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u koji ste dodali prstohvat soli. Smjesu podijelite u dva kalupa. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a strane pobrašnite i nauljite. Pecite 20-25minuta (provjerite čačkalicom, vrijeme pečenja ovisi o samoj pećnici). Kada su se biskviti ispekli, izvadite ih iz kalupa i ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Ako je potrebno poravnajte ih sa dugim nožem. Nakon što su se ohladili, svaki biskvit umotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku do slaganja torte (minimalno 1 sat).
Za lemon curd pomiješajte u posudi žumanjke, šećer, limunovu koricu, prstohvat soli i limunov sok, i zatim ju stavite iznad lonca sa vodom tako da se kuha na pari. Pripazite da posuda ne dodiruje vodu. Miješajte cijelo vrijeme dok se šećer potpuno ne otopi i smjesa se ne zgusne. Maknite sa pare, ubacite maslac, i dobro izmiješajte. Prelijte u staklenku, stavite preko prozirnu foliju da se ne stvori kožica i ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi.
Sve sastojke za mascarpone kremu izmiksajte i stavite u hladnjak da se krema ohladi i stisne. Ova krema nije gusta i teška tako da je potrebno da se potpuno ohladi i malo učvrsti u hladnjaku.
Za pripremu čoko ganachea zagrijte slatko vrhnje do vrenja, a zatim prelijte preko čokolade. Ostavite 10 minuta, a zatim pomiješajte dok ne dobijete glatki ganache.
Izvadite biskvite iz hladnjaka. Prerežite svaki biskvit na dva dijela. Na stalak na koji ćete slagati tortu stavite malo kreme kako bi se prvi biskvit zalijepio i ne bi pomicao, također možete kroz sredinu probosti dugu drvenu čačkalicu kako biste bili sigurni da će torta ostati stabilna tijekom slaganja. Slažite: biskvit - uz rub biskvita napravite prsten od lemon curda i u sredinu stavite džem od kupina - biskvit - prsten od lemon curda i džem od kupina - biskvit - prsten od lemon curda i džem od kupina - biskvit. Stranice i vrh torte prekrijte kremom od mascarponea, prvo stavite tanki sloj kako bi se mrvice povezale i učvrstile, ostavite u hladnjaku na 30 minuta. Nakon što se torta ohladila, prekrijte ostatkom kreme i ponovno stavite u hladnjak na 1 sat.
Nakon što se krema učvrstila dekorirajte tortu svježim voćem ili po želji.
留言