Kuglof je kolač koje se inače pripremao uglavnom za blagdane, a danas ga jedemo u bilo koje dobra. Bio on voćni, mramorni ili čokoladni, uvijek je tako mekan i neodoljiv da mu nijedan ukućan ne može odoliti. Danas na meniju slastica donosimo čokoladni kuglof obogaćen s Dida Boža pekmezom od šljiva koji donosi bibis_baking_tales u svom posebnom izdanju. Sočno i močno to je dovoljan opis za ovu slasticu.
Čokoladni kuglof
SASTOJCI:
3 jaja
120 g šećera
2 vanilin šećera
100 g tamne čokolade s narančom
100 ml ulja
350 ml soka od naranče
korica 1/2 naranče
100 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
30 g kakaa
180 g mljevenih oraha
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180 C.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj. Prosijati brašno, prašak za pecivo i kakao.
Jaja kremasto izraditi sa šećerom i vanilin šećerom.
Dodati otopljenu čokoladu, Dida Boža džem od šljiva, ulje, sok i koricu naranče. Sve dobro izmiksati. Dodati smjesu brašna i mljevene orase te sve još jednom dobro izmiksati.
Otopiti kockicu maslaca u mikrovalnoj. Kistom premazati stijenke kalupa za kuglof (24 cm) otopljenim maslacem te kalup lagano posipati brašnom.
Smjesu usipati u kalup te peći 30-ak minuta, odnosno manje ili više ovisno o Vašoj pećnici.
Pečeni kuglof ostaviti 10-15 minuta u kalupu te ga izvrnuti na pladanj.
Po želji preliti glazurom od čokolade ili posipati šećerom u prahu.
Tips & tricks:
Ako je džem od šljiva umjereno sladak, dodati još 50-55 g šećera.
Nakon 15-20 minuta kuglof pokriti papirom za pečenje da se gornji dio ne bi prepekao.
Čačkalicom provjeriti da li je unutrašnjost kuglofa pečena.
Unutrašnjost kuglofa ostat će sočna i po završetku pečenja.
Comments