top of page

ŠIPAK: Naš super junak jeseni kojeg bismo obavezno trebali imati u svom domu u svim oblicima.

Osim što što je odličan antioksidans, odličan je dodatak ukusnim receptima kao što su Aromatični keksi koje je pripremila naša @foodona_.

Šipak je među najhranjivijim voćem koji osim što je #antioksidant, također je poznat i po svojim #antivirusnim svojstvima te neizostavan izvor #vitamina, posebno Vitamina C koji je prijeko potreban u nadolzećem periodu #prehlada.

Kako bismo ojačali svoj imunitet potrebno je u svakodnevnu prehranu ubaciti #šipak koji sadrži #VitaminC te time pojačava antitijela i pogoduje razvoju i jačanju #imuniteta.

Od velike je važnosti da konzumiramo namirnice koje će pomoći održavanju zdravog imunološkog sustava kako bi spriječili infekcije i viruse.


Jako je šipak u svom originalnom obliku savršeno ukusan, proizvodi napravljeni od njega su također odlična opcija kako biste mogli unositi potrebnu dozu kroz razna jela i napitke. Naš prijedlog je Dida Boža eko džem od šipka koji je uz ekološke sastojke i originalnu recepturu ujedno i bogat izvor vitamina C. Ukoliko želite jednako ukusnu tekuću opciju odličan izbor je Dida Boža ekološki sok od nara. Plodovi Nara, u narodu nazvani šipak sadrže sićušne bobice koje štite organizam i svakodnevno ga revitaliziraju. Jedna čaša soka osvježit će vaš organizam, rivitalizirati ga i pripremiti za novi dan.


RECEPT

Aromatični keksi sa džemom od šipka by @foodona_


SASTOJCI ZA KEKSE

  • 80 g maslaca sobne temperature

  • 60g šećera po izboru

  • 1 jaje

  • 130g bijelog krušnog brašna (po mogućnosti s 80-90% zrna pšenice, mljeveno kamenim mlinom)

  • Pola žličice cejlonskog cimeta

  • Pola žličice đumbira u prahu

  • Prstohvat soli

  • Pola žličice praška za pecivo

  • Pola žličice sode bikarbone

  • 60ml mlijeka + žličica limunovog soka

POSTUPAK

U mlijeko stavite žličicu limunovog soka i ostavite dok pripremate smjesu za kekse. Maslac miksati do bijele boje pa mu dodavati polako šećer i nakon toga jaje (ne brinite oko toga kako smjesa izgleda kada joj dodate jaje ). Brašno prosijte, dodajte mu prašak za pecivo i začine. Sjedinite s maslacem. U mlaćenicu dodajte sodu bikarbonu, promiješajte pa dodajte u smjesu za kekse. Miješajte tek toliko da se sve sjedini. Smjesu ostavite 15 minuta pokrivenu, uključite pećnicu na 200°C s ventilatorom i do tada pripremite kremu za punjenje keksića.


SASTOJCI ZA KREMU

  • 250g mascarpone sira

  • 250g vrhnja za šlag (nezaslađenog)

  • 1 žlica meda

POSTUPAK Sve sastojke miksajte zajedno dok na metlicama ne dobijete vrhove. Pazite da kremu ne miksate predugo. Kitchenaid to odradi za otprilike minutu, na najjačoj brzini. Ako imate burbon vaniliju, obavezno ju stavite u kremu jer je uz vaniliju sve bolje. Stavite u hladnjak dok pripremate kekse.


POSTUPAK ZA KEKSE

Slastičarsku vrećicu napunite smjesom pa na pleh obložen papirom za pečenje istiskujte krugove (svakako napravite razmak jer se tijekom pečenja keksi rašire).

Veličinu najbolje odredite sami. Ako radite velike od ove smjese ćete dobiti 14 krugova (što znači 7 spojenih keksića).

Pecite točno 4 minute i ostavite da se ohlade na plehu.


SASTOJCI ZA SLAGANJE KEKSIĆA

U slastičarsku vrećicu stavite kremu od mascarpone sira pa ju istisnite oko ruba keksa, ostavljajući rupu u sredini koju ćete napuniti punom žličicom #DidaBoža džema od šipka. Koliko vam je visoka krema, toliko punite i unutrašnjost džemom. Poklopite drugim keksom i pospite mljevenim vanilin šećerom.

Uživajte u slasnim keksićima te nam ostanite zdravi i veseli!


0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page