Uživamo u najčarobnijem dijelu godine - neprestanim druženjima se oslobađamo nagomilanog stresa, odmaramo na godišnjim odmorima, te dijelimo nezaboravne trenutke s najmilijima. Nerijetko nam na vrata stignu i neplanirani gosti, a zalihe božićnih kolača su se opasno počele smanjivati. Ali, ne brinite, imamo super ideju za finu čokoladnu torticu koju sloj džema od aronije čini tako posebnom. Sve korake za pripremu ovog blagdanskog čoko ludila donosimo u nastavku:
Blagdansko čoko ludilo s džemom od aronije
Priprema:
Biskvit
1,5 čaša mekog brašna (čaša je 2 dcl)
4-5 žlica Dida Boža džema od aronije
1 žlica kakaa
pola čaše šećera
1 žličica cimeta
1 žličica sode bikarbone
1 žlica ulja
1 čaša mlake vode
nekoliko žličica mlijeka
Preljev
maslac
1 žličica čoko namaza po želji
200 g tamne čokolade
3 žličice ulja ili 70g maslaca
Završno
4-5 žlica Dida Boža džem od aronije
mala šalica nasjeckanih badema ili oraha
Priprema:
Biskvit:
U jednu plastičnu posudu ubacite sve suhe sastojke (brašno, kakao, šećer, cimet, soda bikarbonu). Malo promiješajte suhe sastojke i u njih dodajte pet žlica Dida Boža džema od aronije, žlicu ulja i čašu mlake vode. Sve dobro izmiješajte da ne bude grudica i ostavite 10 minuta da smjesa odstoji. Uzmite pleh (36x22) ili okrugli pleh za torte koji smo mi koristili i premažite ga s maslacem ili uljem. Preko maslaca posipajte pleh s malo brašna. Ulijte smjesu i stavite u pećnicu. Biskvit trebate peći ovisno o pećnici. Za jake pećnice stavite temperaturu na 200C i pecite biskvit 20-25 min, za slabije pećnice pecite biskvit na 200C ali 30-35 min. Vi ćete najbolje znati kada je biskvit gotov provjerom čačkalice u biskvitu. Ukoliko na biskvitu ostaje kremaste smjese biskvit se treba i dalje peći. Nakon što je biskvit gotov možete ga preliti s nekoliko žličica mlakog mlijeka kako bi bio sočniji.
Preljev:
Dok se biskvit hladi možete pripremiti čokoladni preljev. U posudi na pari otopite 200g tamne čokolade i dodajte 3 žličice ulja ili 70 g maslaca. U preljev dodajte 1 žličicu čoko namaza po želji.
Završno:
Kada se biskvit ohladio cijelog ga premažite s 4-5 žlica Dida Boža džema od aronije. Preko džema posipajte nasjeckane orašaste plodove po želji. Preko toga prelijte čokoladni preljev. Ostavite kolač u hladnjaku na hlađenju 45 min. 😊 U slast!
Za one koji ne mogu izdržati, i 15tak minuta je dovoljno kako bi se čokolada malo stvrdnula.
Comments