Blagdani su vrijeme za obiteljska okupljanja i zajedništvo oko stola uz dobru hranu i piće. Dakako, svako veliko okupljanje i svečani obrok zaslužuje jednako tako raskošan desert. Naći se tu kremastih kolača, suhih keksića, ali obavezno i dizano tijesto aromatizirano koricom naranče i vanilijom. Slasna dizana tijesta velika su od Andrea Cukrov velika strast, a najčešće ih priprema baš za velike blagdane, Božić i Uskrs.
Ponekad se priprema dizanog tijesta može činiti izazovna i dugotrajna, ali upravo zbog toga danas s vama dijelimo ovaj recept koji je jednostavan i 'fool proof'. Odlična je osnova za razne dizane delicije poput cimet rolica, klasične orahnjače i makovnjače ili ostalih dizanih slastica koje vam padnu na pamet. S obzirom na vrijeme godine, božićni vijenac nametnuo se kao logičan izbor. Andrea je vjenac nadjenula ukusnim Dida Boža džemom od jagoda i bademima. Kombinacija pun pogodak.
Božićni vijenac
SASTOJCI: Za tijesto:
500 g glatkog brašna
1 vrećica instant suhog kvasca
50 g šećera
½ žličice soli
½ žličice ekstrakta vanilije
ribana korica jedne naranče
1 žlica praška za pecivo
130 ml mlijeka
150 g tekućeg jogurta
3 žumanjka
Za nadjev:
100 g Dida Boža
100 g badema, mljevenih
50 g suhih brusnica ili grožđica
Za premazivanje:
100 g šećera
100 ml vode
2 žlice narančinog soka
1 žličica ekstrakta vanilije
Za posipavanje:
listići badema
POSTUPAK:
Za tijesto:
U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju ulijte mlijeko, jogurt i žumanjke.
Pomoću miksera umijesite glatko i mekano tijesto. Mijesiti ga dosta dugo dok ne postane glatko i više se ne lijepi za stranice posude. Tijesto naravno, možete umijesiti i ručno, što je dugotrajniji postupak.
Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano pobrašnili i podijelite ga na dva jednaka dijela. Svaki komad tanko razvaljajte u pravokutnik približnih dimenzija 45 x 35 cm.
Za nadjev:
Razvaljane komade tijesta premažite džemom od jagoda, posipajte ih mljevenim bademima i brusnicama. Zarolajte svaki komad u čvrstu roladu.
Oštrim nožem prerežite svaku roladu na pola po dužini pa po dva komada isprepletite u pletenicu, ostavljajući prerezani dio s nadjevom s gornje strane. Dobit ćete dvije pletenice. Pažljivo ih prebacite na papir za pečenje i spojite ih u vijenac. Prekrijte vijenac krpom i ponovno ostavite da se podiže, oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Podignuti vijenac posipajte listićima badema i pecite ih oko 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni. Pečeno izvadite iz pećnice, ostavite ih da se malo ohlade.
Za premazivanje:
U lončiću pomiješajte šećer, vodu, narančin sok i vaniliju. Sve kuhajte na jakoj vatri dok ne zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 2-3 minute dok se ne pretvori u sirup. Ovim sirupom premažite još topao vijenac.
Comments