top of page

Dašak španjolskih večeri

Slatko-slane kombinacije mnogima su još neistraženi teritorij, pogotovo onima koji su navikli na klasične, svima nam poznate kombinacije okusa, karakterističnije za naše podneblje i svakodnevno konzumiranje. Sljubljivanje slatkih džemova i raznih vrsta sireva odavno je popularno na području SAD-a i brojnih europskih zemalja koje su na glasu kao vrsni proizvođači i poznavatelji sireva.

Nostalgični za putovanjima koja su nam unazad dvije godine postala nešto nedostižnija nego prije, odlučili smo se na jedno gastro putovanje u toplini i sigurnosti vlastitog doma. U sklopu naše internacionalne večerice uz čašu dobrog vina, na kojoj su se ovog puta našli španjolski „tapasi“, iskombinirali smo srednje meki ovčji sir manchego jačeg okusa s dalmatinskim Dida Boža džemom od smokava. Slatkoća smokvinog džema tako savršeno kontrira bogatom orašastom okusu manchega, zbog čega ćete požaliti što ovaj spoj niste otkrili i ranije.

Uz džem i sir, suputnicima na ovom gastro izletu smo poslužili i pohane okruglice punjene sirom i pršutom (croquetas de queso y jamón), kao i domaći pršut uz kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ako ste u prilici ispeći domaći kruh, nećete pogriješiti, pogotovo ako ga iznesete na stol direktno iz pećnice ili pak tostiranog i prelivenog maslinovim uljem i slanim umakom od svježe rajčice (pan con tomate). Od svježeg voća mi smo ovog puta odabrali grožđe, ali najbolje da se odlučite za ono koje je u sezoni u trenutku kada pripremate ovakvu večer. Ne zaboravite i na orašaste plodove i konzervirano povrće, od kojeg svakako predlažemo zelene masline. Kako bi ova španjolska večer bila potpuna, pripremili smo i španjolski omlet od luka, jaja i krumpira (tortilla de patatas) koji je nezaobilazan u ovakvim varijantama toplo-hladnih snackova.


Nadamo se da ćete koliko i mi uživati u ovoj divnoj gozbi koja okuplja najbolje od Mediterana na jednom stolu! Buen provecho!0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page