Fašnik, pklade ili maškare…Starozagrebački izraz za Pokladni utorka je “fašenk”. Taj dan se jedu slatkiši, suhe smokve I krafne. Recept odličnih krafni donosi @pogaca_katedavor
Krafne s Dida Boža džemom od marelice
Sastojci:
400 g brašna TIP 550
200 g oštrog brašna TIP 400
300 ml mlijeka
30 g maslaca
30 g svježeg kvasca
1 cijelo jaje i 2 žutanjka
50 g šećera
1 vanilin burbon šećer
10 g soli
korica 1 limuna
koric 1 naranče
0,03 l ruma
Dodatno:
1 l biljnog ulja (za prženje)
šećer u prahu (za posipanje)
Postupak:
U manji lonac stavite mlijeko pa ga zagrijte. Vodite računa o tome da temperatura mlijeka ne prijeđe 40˚C jer vam mlijeko treba za aktiviranje kvasca koji je osjetljiv na visoku temperaturu.
U manju posudicu izdvojite 1dl toplog mlijeka pa u njemu rastopite kvasac. Nahranite ga žličicom šećera i brašna od ukupne količine. Prekrijte posudicu s kvascem i ostavite 5 minuta na toplom kako bi se aktivirao.
U preostalom mlijeku rastopite maslac.
U posudu miksera prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, sol, mlijeko s otpljenim maslacem, jaja, rum, aktivirani kvasac, koricu limuna i naranče.
Miješajte tijesto najjačom brzinom spiralnim nastavkom dok se ne počne odvajati od stranica posude. Otprilike 10 - 15 minuta. Tijesto će biti ljepljivo i mekano, ali nemojte dodavati dodatne količine brašna.
Posudu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se tijesto diže sat vremena. Kad se tijesto udvostručilo još ga jednom premijesite, prekrijte prijanjaućom folijom i ostavite ga preko noći u hladnjaku kako bi krafne imale bolju aromu i teksturu.
Ujutro ga izvadite najmanje 30 minuta prije nego radite dalje kako bi došlo na sobnu temperaturu.
Tijesto prebacite na radnu površinu lagano pobrašnjenu oštrim brašnom. Razvaljajte ga na debljinu od 2 cm i režite okruglim rezačem od cca 8 cm.
Tijesto koje je ostalo rezanjem možete još jednom lagano premijesiti i ostaviti 10 – ak minuta da se opusti. Nakon toga ga opet razvaljajte i oblikujte krafne.
Izrezane krafne slažite na pripremljene kvadratiće (10cm *10 cm) papira za pečenje, prekrijte ih krpom da odmaraju 20 minuta na jednoj i 20 minuta na drugoj strani.
U dubokom loncu srednje veličine zagrijte 1 l biljnog ulja na temperaturu od 170˚C pa u njega pažljivo stavljajte krafne na način da gornju stranu stavite u ulje da se prva prži. Ovo radimo da da bi donja strana koja je bila na radnoj površini narasla prilikom prženja i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane. Nemojte stavljati previše krafni odjednom, moraju imati mjesta.
Za vrijeme prženja održavajte temperaturu pečenja kako krafne nebi izvana izgorile, a unutra ostale sirove.
Na lonac stavite poklopac i pržite ih 2 – 3 minute s jedne strane, okrenite krafne i pržite ih otkrivene još 2 – 3 minute s druge strane ili dok ne porumene.
Odmah ih slažite na papirnati ubrus i ostavite da se malo ohlade.
Punite ih džemom od marelica pomoću šprice ili slastičarske vrećice. Pospite ih po želji kristal šećerom ili šećerom u prahu.
*Napomena
Ukoliko ne želite da tijesto odmara preko noći u hladnjaku, nakon što ste ga umijesili i ono se udvostručilo izbijte iz njega zrak tako da ga na par mjesta pritisnete šakom, a zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, razvaljate na 2 cm i izrezujete kao što je opisano.
Comments