top of page

Danas je fašnik veseli dan, dajte nam krafne idemo van!

Fašnik, pklade ili maškare…Starozagrebački izraz za Pokladni utorka je “fašenk”. Taj dan se jedu slatkiši, suhe smokve I krafne. Recept odličnih krafni donosi @pogaca_katedavor


Sastojci:


  • 400 g brašna TIP 550

  • 200 g oštrog brašna TIP 400

  • 300 ml mlijeka

  • 30 g maslaca

  • 30 g svježeg kvasca

  • 1 cijelo jaje i 2 žutanjka

  • 50 g šećera

  • 1 vanilin burbon šećer

  • 10 g soli

  • korica 1 limuna

  • koric 1 naranče

  • 0,03 l ruma

Dodatno:


Postupak:

  1. U manji lonac stavite mlijeko pa ga zagrijte. Vodite računa o tome da temperatura mlijeka ne prijeđe 40˚C jer vam mlijeko treba za aktiviranje kvasca koji je osjetljiv na visoku temperaturu.

  2. U manju posudicu izdvojite 1dl toplog mlijeka pa u njemu rastopite kvasac. Nahranite ga žličicom šećera i brašna od ukupne količine. Prekrijte posudicu s kvascem i ostavite 5 minuta na toplom kako bi se aktivirao.

  3. U preostalom mlijeku rastopite maslac.

  4. U posudu miksera prosijte brašno, dodajte šećer, vanilin šećer, sol, mlijeko s otpljenim maslacem, jaja, rum, aktivirani kvasac, koricu limuna i naranče.

  5. Miješajte tijesto najjačom brzinom spiralnim nastavkom dok se ne počne odvajati od stranica posude. Otprilike 10 - 15 minuta. Tijesto će biti ljepljivo i mekano, ali nemojte dodavati dodatne količine brašna.

  6. Posudu prekrijte prijanjajućom folijom i ostavite da se tijesto diže sat vremena. Kad se tijesto udvostručilo još ga jednom premijesite, prekrijte prijanjaućom folijom i ostavite ga preko noći u hladnjaku kako bi krafne imale bolju aromu i teksturu.

  7. Ujutro ga izvadite najmanje 30 minuta prije nego radite dalje kako bi došlo na sobnu temperaturu.

  8. Tijesto prebacite na radnu površinu lagano pobrašnjenu oštrim brašnom. Razvaljajte ga na debljinu od 2 cm i režite okruglim rezačem od cca 8 cm.

  9. Tijesto koje je ostalo rezanjem možete još jednom lagano premijesiti i ostaviti 10 – ak minuta da se opusti. Nakon toga ga opet razvaljajte i oblikujte krafne.

  10. Izrezane krafne slažite na pripremljene kvadratiće (10cm *10 cm) papira za pečenje, prekrijte ih krpom da odmaraju 20 minuta na jednoj i 20 minuta na drugoj strani.

  11. U dubokom loncu srednje veličine zagrijte 1 l biljnog ulja na temperaturu od 170˚C pa u njega pažljivo stavljajte krafne na način da gornju stranu stavite u ulje da se prva prži. Ovo radimo da da bi donja strana koja je bila na radnoj površini narasla prilikom prženja i da bi krafne imale što ljepši oblik s obje strane. Nemojte stavljati previše krafni odjednom, moraju imati mjesta.

  12. Za vrijeme prženja održavajte temperaturu pečenja kako krafne nebi izvana izgorile, a unutra ostale sirove.

  13. Na lonac stavite poklopac i pržite ih 2 – 3 minute s jedne strane, okrenite krafne i pržite ih otkrivene još 2 – 3 minute s druge strane ili dok ne porumene.

  14. Odmah ih slažite na papirnati ubrus i ostavite da se malo ohlade.

  15. Punite ih džemom od marelica pomoću šprice ili slastičarske vrećice. Pospite ih po želji kristal šećerom ili šećerom u prahu.


*Napomena

Ukoliko ne želite da tijesto odmara preko noći u hladnjaku, nakon što ste ga umijesili i ono se udvostručilo izbijte iz njega zrak tako da ga na par mjesta pritisnete šakom, a zatim ga prebacite na lagano pobrašnjenu radnu površinu, razvaljate na 2 cm i izrezujete kao što je opisano.



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page