top of page

DIDA BOŽA CROSTATA

Crostata je popularni talijanski desert koji se sastoji od prhkog tijesta i finog voćnog namaza ili džema. Prepoznatljiva je po mrežici od tijesta kroz koju mami punjenje od voća. Iako u originalu ide maslac, naša Doris napravila je s maslinovim uljem i zbilja je super. 👌 Tijesto se vrlo brzo umijesi i s obzirom na to da se koristi gotov namaz za punjenje, vrlo se brzo slaže i priprema. Punjena je Dida Boža Jaffa namazom od smokava, naranča i kakaa. Ovu odličnu kombinaciju morate isprobati.



 

DIDA BOŽA CROSTATA


SASTOJCI:

  • ½ šalice kokosovog šećera (ili običnog bijelog)

  • 1/3 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • ¼ šalice hladne vode

  • korica limuna ili naranče

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 2 + ½ šalice pšeničnog brašna T850

  • 1 + ½ žličice praška za pecivo

  • Dodatno: biljno mlijeko za premazati tijesto

PRIPREMA:

  1. Kalup za tart premažite uljem i pobrašnite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

  2. U zdjelu pomiješajte brašno i prašak za pecivo.

  3. U drugoj zdjeli pomiješajte ulje, vodu, koricu naranče ili limuna, ekstrakt vanilije i šećer.

  4. Dodajte mokre sastojke suhima i umijesite u tijesto. Po potrebi dodajte još vode ako vam je tijesto previše suho.

  5. Odvojite ¼ tijesta te od ostatka razvaljajte krug malo veći od kalupa. Pažljivo prebacite tijesto u kalup te ga ravnomjerno utisnite po dnu i stranicama. Vilicom izbostite tijesto na dnu kalupa.

  6. Dodajte Dida Boža Jaffa namaz i ravnomjerno ga rasporedite po tijestu.

  7. Oblikujte kvadrat od ostatka ¼ tijesta (pazite da je dužine kalupa) te ga razrežite na 10 jednakih dijelova. Posložite prvih pet trakica tijesta po vrhu kalupa i utisnite u stranice tijesta. Zarotirajte kalup te ponovite s preostalih pet trakica tijesta stvarajući mrežicu. Utisnute i ovih pet trakica u rubove tijesta.

  8. Premažite trakice mlijekom te stavite peći u zagrijanu pećnicu cca. 25 minuta odnosno dok tijesto ne pozlati.

  9. Izvadite iz pećnice i pustite da se djelomično ohladi u kalupu zatim pažljivo prebacite na rešetku da se ohladi do kraja.








0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page