Focaccia je poznata kao talijanska pogača ili kruh za koju se vjeruje da potječe iz Rima. Postoje razne kombinacije Focacie, a mi smo ju danas odlučili poslužiti na malo drugačiji način u obliku muffina s Dida Boža namazom od zelenih maslina. Foccaciu možete puniti s maslinama, s češnjakom i mediteranskim začinima ili cherry rajčicama. Recept je pripremila naša draga Lucija. U slast!
FOCACCIA MUFFINI S MASLINAMA
SASTOJCI:
350 g glatko brašno
250 ml voda
7 g suhi kvasac
1 žličica + 4 žličice maslinovo ulje
12 žličica Dida Boza namaz od zelenih maslina
Masline
Ruzmarin
PRIPREMA:
Pomiješajte mlaku vodu s kvascem, brašnom, zličicom soli i zličicom maslinovog ulja.
Umijesite u ljepljivo tijesto, pa prekrijte tijesto i ostavite ga 30 minuta na mirovanju.
Navlažite ruke i preklopite tijesto sa sve četiri strane prema sredini, zatim ga prekrijte i ostavite 30 minuta. Ponovite preklapanje jos dva puta uz razmake od 30 minuta mirovanja.
Nauljite kalupe za muffine s preostalim maslinovim uljem.
Razdijelite tijesto na 12 dijelova, pa svaki oblikujte u lopticu i stavite u kalupe. Prekrijte s kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu jos 30 minuta.
Dodajte po žličicu Dida Boža prirodnog namaza od zelenih maslina na svaki muffin.
Nauljenim prstima izbodite tijesto. U svaku rupicu gurnite po maslinu ili dvije i pospite sjeckanim ruzmarinom ili nekim drugim dalmatinskim začinom po želji.
Pecite u prethodno zagrijanoj pečnici na 220°C oko 15-17 minuta.
Comments