Sezona skijanja još traje, a prvo što nam pada na pamet uz skijanje su germknedle. Nakon cjelodnevnog skijanja, nećete pogriješiti s veganskom varijantom slatkog dizanog tijesta koje se kuha na pari.
Recept nam je pripremila naša draga Doris. Germknedle su još posebnije jer su punjene Dida Boža pekmezom od šljiva i prelivene jednostavnim preljevom od vanilije.
GERMKNEDLE
SASTOJCI ZA 4 GERMKNEDLE:
2 šalice pšeničnog brašna
1 žličica instant kvasca
prstohvat soli
1/2 šalice sojinog mlijeka
1 žlica šećera
2 žlice veganskog maslaca (30 g)
4 žlice Dida Boža pekmeza od šljiva
umak od vanilije
mljeveni mak
šećer u prahu
PRIPREMA:
U zdjeli pomiješati brašno, kvasac i sol.
U lončiću kratko zagrijte mlijeko, šećer i maslac dok se maslac ne otopi. Pripazite da se ne zagrije previše već da bude mlako.
Dodajte mokre sastojke suhima i umijesite glatko tijesto. Ako je previše suho dodajte još malo mlijeka sobne temperature. Nauljite posudu i stavite tijesto te poklopite vlažnom krpom. Stavite dizati tijesto na toplom minimalno pola sata.
Kada se tijesto dignulo kratko ga premjestite te oblikujte kuglu i podijelite na četiri jednaka dijela.
Svaki dio oblikujte u krug rukama ili valjkom i u sredinu dodajte Dida Boža pekmez od šljiva. Rubove malo smočite i zatvorite prema sredini. Dobro zatvorite da se kuhanjem ne otvore.
Poklopiti punjene i oblikovane kuglice vlažnom krpom i pustite da se dižu još otprilike pola sata na toplom.
Kuhajte na pari svaku kuglicu desetak minuta. Ako nemate posudu za kuhanje na pari možete na posudu staviti čistu krpu (u posudi je voda) i učvrstite gumicom te višak krpe utaknite u drške lonca da se ne zapale. Pripazite samo da dobro stisnete poklopac kako bi para ostala u posudi.
Kuhane knedle vadite na nauljeni tanjur i pokrijte folijom ili poklopcem, no najbolje je servirati odmah uz topli umak od vanilije, posipane mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu.
Comments