top of page

Germknedle s pekmezom od šljiva

Sezona skijanja još traje, a prvo što nam pada na pamet uz skijanje su germknedle. Nakon cjelodnevnog skijanja, nećete pogriješiti s veganskom varijantom slatkog dizanog tijesta koje se kuha na pari.

Recept nam je pripremila naša draga Doris. Germknedle su još posebnije jer su punjene Dida Boža pekmezom od šljiva i prelivene jednostavnim preljevom od vanilije.


 

GERMKNEDLE


SASTOJCI ZA 4 GERMKNEDLE:

  • 2 šalice pšeničnog brašna

  • 1 žličica instant kvasca

  • prstohvat soli

  • 1/2 šalice sojinog mlijeka

  • 1 žlica šećera

  • 2 žlice veganskog maslaca (30 g)

  • 4 žlice Dida Boža pekmeza od šljiva

  • umak od vanilije

  • mljeveni mak

  • šećer u prahu







PRIPREMA:

  • U zdjeli pomiješati brašno, kvasac i sol.

  • U lončiću kratko zagrijte mlijeko, šećer i maslac dok se maslac ne otopi. Pripazite da se ne zagrije previše već da bude mlako.

  • Dodajte mokre sastojke suhima i umijesite glatko tijesto. Ako je previše suho dodajte još malo mlijeka sobne temperature. Nauljite posudu i stavite tijesto te poklopite vlažnom krpom. Stavite dizati tijesto na toplom minimalno pola sata.

  • Kada se tijesto dignulo kratko ga premjestite te oblikujte kuglu i podijelite na četiri jednaka dijela.

  • Svaki dio oblikujte u krug rukama ili valjkom i u sredinu dodajte Dida Boža pekmez od šljiva. Rubove malo smočite i zatvorite prema sredini. Dobro zatvorite da se kuhanjem ne otvore.

  • Poklopiti punjene i oblikovane kuglice vlažnom krpom i pustite da se dižu još otprilike pola sata na toplom.

  • Kuhajte na pari svaku kuglicu desetak minuta. Ako nemate posudu za kuhanje na pari možete na posudu staviti čistu krpu (u posudi je voda) i učvrstite gumicom te višak krpe utaknite u drške lonca da se ne zapale. Pripazite samo da dobro stisnete poklopac kako bi para ostala u posudi.

  • Kuhane knedle vadite na nauljeni tanjur i pokrijte folijom ili poklopcem, no najbolje je servirati odmah uz topli umak od vanilije, posipane mješavinom mljevenog maka i šećera u prahu.












0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page