Jeste li znali da je gulaš mađarsko jelo, a dolazi od riječi gulyás što znači pastir ili čoban. Gulaš se može pripremati s raznim vrstama mesa, povrćem i začinima, a kombinacija za pripremu ima raznih. Mi smo se danas odlučili predstaviti Gabrijelin recept za gulaš čiji je okus obogatila s Dida Boža pekmezom od šljive koji jelu daje posebnu gustoću i punoću okusa.
JUNEĆI GULAŠ
SASTOJCI:
60 dag junećeg buta
2 glavice luk
1 veća mrkva
Začini (papar, sol, crvena ljuta paprika, lovorov list, peršin)
200 ml pasirane rajčice
1l vode
1dl crnog vina
PRIPREMA:
Na ulju zapecite meso isjeckano na kockice željene veličine tek toliko da se zatvore pore.
Povrće sitno nasjeckajte te dodajte na ulje u kojem smo zapekli meso da propirja.
Kada povrće omekša dodajte vino i pustite da ispari.
Zatim, dodajte svu tekućinu (vodu i pasiranu rajčicu) i lovorov list te krčkajte na laganoj vatri dok ne omekša cca 1h).Po potrebi možete dodavati još tekućine.
Kada meso omekša (slobodno probajte da vidite je li žilavo) dodajte začine po želji (pazite s ljutom paprikom kako ne bi bilo previše ljuto) i Dida Boža pekmez od šljiva. Pekmez gulašu dati lijepu tamnu boju te slatkoću koja se odlično slaže s kombinacijom mesa i vina.
Gulaš možete poslužiti uz prepečeni kruh, pire krumpir ili palentu. U slast!
Comments