Osim što su ukusni, keksi nose i duboku simboliku. Oblici poput zvijezda, anđela i božičnih drvaca podsjećaju nas na elemente koji blagdansku sezonu čine čarobnom. Čin pečenja i dijeljenja ovih kolačića simbolizira ljubav, velikodušnost i zajedništvo tijekom ovog posebnog doba godine.
Miris svježe pečenih keksa uvijek budi osjećaje topline i nostalgije, to nam govori i sama činjenica kako se obiteljski recepti prenose kroz generacije. Naša mama.kuharica je u punim pripremama za blagdansko razdoblje i tim povodom pripremila nam je ovaj slatki recept Jaffa keksića s Dida Boža Jaffa namazom.
Jaffa keksići
Sastojci:
Omekšali maslac - 150g
Šećer u prahu - 80g
Mljeveni lješnjak - 80g
Bijela čokolada - 100g
Glatko brašno - 230g
Prašak za pecivo - pola
Priprema:
Omekšali maslac i šećer u prahu mikserom sjedinite.
Dodajte unutra otopljenu bijelu čokoladu, prašak za pecivo, lješnjake i brašno te zamjesite glatko tijesto (ukoliko se bude ljepilo, dodati još malo brašna i mijesiti dok ne dobijete glatku smjesu).
Stavite u hladnjak na pola sata zamotano u prozirnu foliju.
Potom tijesto razvaljajte i modlicama ili čašom raditi oblike koje želite.
Pecite na 175 stupnjeva 10 minuta (trebaju ostati malo mekani, stajanjem postaju prhki).
Keks premažite Dida Boža Jaffa namazom te ga preklopiti drugim keksom.
Comments