Nekada šećer na kraju može biti i bez šećera. Tagliata od svinjskog karea
u umaku od pečenja s Dida Boža pekmezom od šljive bez šećera by @umam1me.
Lijepo vrijeme i sunce nas mami da zauvijek ručamo vani na otvorenome uz miris roštilja i cvrkut ptičica. Iako ovaj vikend nije kakvim smo ga očekivali, definitivno je za pamćenje.
Priprema jela može trajati i danima, ali zato sjećanje na okus i užitak traje zauvijek.
Sastojci:
Svinjski kare sa kosti 250g
Goveđe kosti 500g
Mrkva 100g
Crveni luk 200g
Celer 100g
Oštro brašno 100g
Biljno ulje
Sol
Papar
Dida Bože džem od šljiva
0,5 l crnog vina
0,5 l hladne vode
Priprema marinade:
U vodi otopiti 15g soli i 5g papara, dodati vino te staviti svinjski kare da se marinira preko noći. Prije nego izvadimo meso iz marinade u posudu za pečenje stavimo kosti, i sitno nasjeckane mrkvu, celer i luk. Pećnicu zagrijati na 200°C, te kada se pećnica zagrijala staviti posudu s povrćem i kostima i peći 30 minuta.
Priprema umaka:
U posudu uliti vodu da prekrije sadržaj te staviti na vatru dok ne zakipi, nakon toga staviti na laganu vatru i kuhati oko 5 sati poklopljeno poklopcem. Svakih 30 min dodati količinu vode koja je isparila.
Nakon 5 sati procjediti kosti i ostatak umaka reducirati uz brašno razmućeno u vodi kako bi postigli željenu gustoću. Dodati sol i papar po želji.
Na kraju dodati 3 velike žlice Dida Boža pekmeza od šljiva i kuhati još 5 minuta na laganoj vatri uz konstantno mješanje.
Priprema mesa:
Marinirani svinjski file izvaditi iz bodene kupke, dobro osušiti, nauljiti te staviti na grill na drveni ugljen ili grill tavi dok nije pečeno po želji.
Izrezati na trakicena i politi umakom od pečenja.
Commentaires