Zlatna, smeđa i crvena boje su koje obilježavaju jesen kao i kesten kojeg često vidimo na svakom uglu u jesenskim mjesecima. U tom tonu @tihana.strawberrysoup pripremila je savršen tart od kestena s dodatkom džema od višnje.
Vjeruje se kako je baš kesten ima umirujuće djelovanje radi svog posebnog mirisa, da je dobar i za srce te da je pun Vitamina C. A sada više nego ikada trebamo poboljšati unos vitamina.
Tart od kestena s džemom od višnje
Sastojci za tijesto:
150 g brašna
50 g mljevenih badema
100 g maslaca
1 razmućeno jaje
Sastojci za premaz:
180 g Dida Boža ekološkog džema od višanja
Sastojci za kremu od kestena:
250 g kesten pirea
120 ml vrhnja za šlag
2 žlice ruma
1 žličica ekstrakta od vanilije
Sastojci za ganache:
50 ml vrhnja za šlag
50 g čokolade za kuhanje
Postupak: Pomiješajte brašno i bademe pa dodajte hladni, na kockice narezan maslac. Prstima umijesite mrvičasto tijesto pa mu dodajte razmućeno jaje i zamijesite prhko tijesto.
Ne treba mijesiti dugo, samo dok se svi sastojci ne sjedine. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata. Pripremite kremu: Umutite vrhnje za šlag. Kesten pireu dodajte vaniliju i rum, a zatim ga pomiješajte s vrhnjem za šlag.
Ganache pripremite tako da u lončiću zagrijete vrhnje za šlag do vrenja, a zatim ga maknete s vatre i prelijete preko komadića čokolade. Pustite da se čokolada otopi u zagrijanom vrhnju pa dobro promiješajte. Ganache će se stajanjem stisnuti.
Tijesto izvadite iz hladnjaka pa razvaljajte na veličinu kalupa. Na nekoliko mjesta tijesto izbodite vilicom kako se prilikom pečenja ne bi napuhalo. Pecite ga u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Pečeno tijesto malo ohladite pa ga premažite Dida Boža ekstra džemom od višanja. Na sloj džema dodajte kremu od kestena (možete ju ravnomjerno razmazati ili nanijeti uz pomoć slastičarske vrećice). Po kremi od kestena poprskajte ganache. Dekorirajte po želji.
Kolač poslužite ohlađen.
留言