Današnjem jelu dali smo ime kraljevski jer izgledom, ali i okusom obara s nogu. Vjerujemo da su ovako nešto servirali na dvorovima samo za posebne prilike pošto je jelo više nego raskošno. Sočni začinjeni lungić okupan glazurom s Dida Boža džemom od marelice. Okusi koji su se sljubili i zaljubili na prvi zalogaj, a tako dobro ih je ukomponirala naša Valentina .
GLAZIRANI LUNGIĆ S DŽEMOM OD MARELICE
SASTOJCI:
0.6kg lungića
1 žlica ružmarina
½ žlice češnjaka u prahu
½ žlice origana
½ žlice soli
½ žlice papra
glazura
1 žlica meda
2 žlice aceta balsamica
1 žlica senfa
sol i papar po ukusu
1-2 žlice maslinovog ulja
sok pola limuna
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
Uklonite masnoću s lungića.
Na dasci za rezanje usitnite ružmarin, dodajte češnjak u prahu, origano, sol i papar te rasporedite začine po dasci. Stavite lungić na dasku te ga zarolajte u začine sa svih strana.
Prebacite lungić u zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja (po mogućnosti tava s neprianjajućim dnom i sigurna za pećnicu). Zapecite ga sa svake strane na srednjoj vatri da dobije zlatnu koricu (oko 10 minuta).
U posudici pomiješajte sve sastojke za glazuru. Zapečeni lungić premažite s pola glazure s gornje strane.
Prebacite ga u zagrijanu pećnicu i pecite oko 15-18 minuta. Lungić izvadite i zamotajte u aluminijsku foliju da odmori.
Ostatak glazure zagrijte u tavi gdje se pekao lungić, ulijte malo vode te kuhajte par minuta. Pred kraj dodajte sok od limuna. Procijedite da se dobije glatki umak.
Lungić narežite na tanje komade te prelijte umakom. Servirajte uz pečeno povrće. U slast!
Comments