top of page

Kraljevski lungić

Današnjem jelu dali smo ime kraljevski jer izgledom, ali i okusom obara s nogu. Vjerujemo da su ovako nešto servirali na dvorovima samo za posebne prilike pošto je jelo više nego raskošno. Sočni začinjeni lungić okupan glazurom s Dida Boža džemom od marelice. Okusi koji su se sljubili i zaljubili na prvi zalogaj, a tako dobro ih je ukomponirala naša Valentina .


 

GLAZIRANI LUNGIĆ S DŽEMOM OD MARELICE

SASTOJCI:

  • 0.6kg lungića

  • 1 žlica ružmarina

  • ½ žlice češnjaka u prahu

  • ½ žlice origana

  • ½ žlice soli

  • ½ žlice papra

  • glazura

  • 3 žlice Dida Boža ekološkog džema od marelice

  • 1 žlica meda

  • 2 žlice aceta balsamica

  • 1 žlica senfa

  • sol i papar po ukusu

  • 1-2 žlice maslinovog ulja

  • sok pola limuna

PRIPREMA:

  • Zagrijte pećnicu na 190°C.

  • Uklonite masnoću s lungića.

  • Na dasci za rezanje usitnite ružmarin, dodajte češnjak u prahu, origano, sol i papar te rasporedite začine po dasci. Stavite lungić na dasku te ga zarolajte u začine sa svih strana.

  • Prebacite lungić u zagrijanu tavu na malo maslinovog ulja (po mogućnosti tava s neprianjajućim dnom i sigurna za pećnicu). Zapecite ga sa svake strane na srednjoj vatri da dobije zlatnu koricu (oko 10 minuta).

  • U posudici pomiješajte sve sastojke za glazuru. Zapečeni lungić premažite s pola glazure s gornje strane.

  • Prebacite ga u zagrijanu pećnicu i pecite oko 15-18 minuta. Lungić izvadite i zamotajte u aluminijsku foliju da odmori.

  • Ostatak glazure zagrijte u tavi gdje se pekao lungić, ulijte malo vode te kuhajte par minuta. Pred kraj dodajte sok od limuna. Procijedite da se dobije glatki umak.

  • Lungić narežite na tanje komade te prelijte umakom. Servirajte uz pečeno povrće. U slast!



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page