Kućica od medenjaka s pekmezom od šljive

Jedan sasvim poseban recept za posebno nadolazeće razdoblje. Idealno vrijeme da pripremite najslađu kućicu od medenjaka s Dida Boža pekmezom od šljive. Recept by @pogaca_katedavor.

Kuće od medenjaka su obično ukrašene raznolikim ušećerenim elementima. Može izgledati poput bilo čega, s tim da je važno pravilo da je u potpunosti izgrađena od jestivih predmeta, bombona i medenjaka.

Praksa izrade medenjaka potječe iz Njemačke tijekom 1800-ih godina. Medenjaci su se već koristili za izradu različitih oblika umjetnosti, no njemački pekari podiglii su to na viši nivo, temeljeći svoje stvaranje na vrlo popularnoj bajci iz braće Grimm, "Ivica i Marica" gdje su dvoje djece napušteno u šumi prije nego što su otkrili jestivu kuća od kruha i šećera. Pekari su iz priče uzeli opise ove kuće i započeli približavanje vlastitog stava o medenjacima. Ovo bi bilo najpopularnije tijekom Božića, jer je uobičajena tradicija konzumiranja medenjaka također u to vrijeme bila uobičajena.


Kućica i medenjaci punjeni pekmezom od šljiva


Napomena: Ako se odlučite raditi samo medenjake punjene pekmezom biti će dovoljno

pola doze.


Sastojci:

  • 870 g glatkog brašna

  • 250 g šećera u prahu

  • 30 g začina za medenjake (Ako nemate gotov začin za medenjake izmiješajte cimet, zvjezdasti anis, korijander i klinčić u prahu u jednakom omjeru.)

  • 410 g meda

  • 60 g maslaca sobne temperature

  • 130 g vruće vode

  • 15 g sode bikarbone

  • Malo brašna za radnu površinu

ŠABLONE ZA KUĆICU

Prednja strana kućice
.pdf
Download PDF • 381KB
Stražnja strana kućice
.pdf
Download PDF • 421KB
Bočna strana kućice (polovica)
.pdf
Download PDF • 462KB
Krov kućice (polovica)
.pdf
Download PDF • 362KB
Postolje kućice
.pdf
Download PDF • 385KB

Postupak:

Ukoliko je posuda vašeg miksera manja, radite po pola doze.


U posudu miksera dodajte brašno, šećer, začine za medenjake, med i maslac. Miješajte s paddle nastavkom dok ne dobijete fini prah bez grudica maslaca.

U ključalu vodu dodajte sodu bikarbonu. Na ovaj način će se stvoriti plinovi zbog kojih nećete dobiti velike šupljine u tijestu, već će se u njemu maleni mjehurići ravnomjerno rasporediti.

Nastavite kratko miješati dok se svi sastojci ne spoje u glako tijesto.

Tijesto obložite prijanjajućom folijom, pa ga pritisnite dlanovima tako da dobijete disk debljine 1 cm.

Ostavite tijesto u hladnjaku 30 minuta da se odmori i ohladi.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i prerežite ga na pola.

Lagano pobrašnite radnu površinu, stavite polovicu tijesta, pobrašnite tijesto i odozgo.

Valjajte valjkom iz različitih kuteva do približno 4 mm debljine.

Uzmite šablonu za krov kućice pa ju položite na tijesto, nožem odrežite stranice.

Tijesto polako položite na Silpat prostirku ili papir za pečenje. Ako vam se dok ste ga prenosili malo izdeformiralo, stavite na njega šablonu pa ga nožem pogurajte prema unutra.


Punite ih pekmezom od šljiva i poklopite drugom polovicom tijesta.

Ukupno biste trebali imati 25-30 medenjaka.

Smjestite ih na zaseban obloženi pladanj. Zbog razlike u debljini, ukrasi za kućicu i komadi moraju biti pečeni odvojeno.

Preostalu polovicu tijesta razvaljanjte na 4 mm debljine, pa na nju prislonite preostale šablone.

Na prednjoj strani kućice izrežite vrata i prozor.

Ponovite postupak valjanja i rezanja dok ne dobijete sve dijelove za kuću.

Stranice kućice debljine 4 mm pecite na 170 ° C 8-10 minuta ili dok se ne postignu tamnu zlatno-smeđu boju. Kad izvadite stranice iz pećnice biti će još mekane. Ostavite da se potpuno ohlade prije slaganja.

Ohladite prije ukrašavanja.



Sastojci za kraljevsku glazuru: (za ukrašavanje punjenih medenjaka)


  • 60 g bjelanjaka

  • 170 g prosijanog šećera u prahu


Postupak:

  1. Stavite bjelanjke u posudu miksera, dodajte prosijani šećer u prahu.

  2. Miksajte žičanim nastavkom najprije najmanjom brzinom, pa ju povećavajte kako bi dobili prozračnu smjesu. Povremeno provjerite smjesu dok ne postignete željenu gustoću. Ako je potrebno, prilagodite glazuru dodavanjem još bjelanjka ili šećera dok ne dobijete smjesu podatnu za ukrašavanje medenjaka.

  3. U dresir vrećicu stavite nastavak za pisanje, napunite ju glazurom glazurom, pa krenite s ukrašavanjem medenjaka. Ako nemate nastavak za pisanje samo vrh vrećice odrežite škarama.

  4. Kraljevska glazura se brzo stvrdne, zato preko posude u koju ste stavili ostatak glazure stavite vlažnu krpu pazeći da ne dodiruje glazuru.

  5. Ukrašene medenjake ostavite 20 – 30 minuta da se suše na zraku.


Kraljevska glazura (za gradnju kućice)

  • 125 g bjelanjaka

  • 510 g šećera u prahu


Postupak:

  1. Ponovite postupak kao i s glazurom za ukrašavanje medenjaka. Ova glazura mora biti jako gusta kako bi osigurali da se stranice brže spoje i osuše. Kad završite s miksanjem smjesa mora biti jako ljepljiva i ne padati s pjenjače kad ju podignete.

  2. Glazurom napunite dresir vrećicu s okruglim nastavkom promjera 8 mm ili ju samo odrežite vrh škarama.

  3. Pripremite dijelove kućice i počnite ju slagati. Najprije zalijepite stražnji dio kuće ostavljajući na podlozi na koju lijepite slobodan rub od jednog centimrtra.

  4. Zalijepite jednu od stranica kuće, slijede prednja i završna strana.

  5. Nakon 10 – ak minuta možete krenuti s lijepljenjem krova.

  6. Prednji dio kućice ukrasite s nekoliko medenjaka punjenih džemom od šljive.

  7. Ne stavljajte sve ukrase na kuću odjednom da se ne sruši.

  8. Ukrasite kućicu s preostalom glazurom, obrubite rubove, na krovu iscrtajte cigle ili nanose snijega.

  9. Kuća traje nekoliko tjedana i najbolje se čuva u hermetički zatvorenom celofanu.

#gingerbreadhouse #kucaodmedenjaka #bozic #medenjaci #pekmezšljiva #didaboza


0 comments
  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle

© 2020 by Hermes International d.o.o. (Dida Boža)