Mi ih zovemo čupavcima, a Australcima su oni omiljen nacionalni desert tj. poznat pod imenom lamington. Umjesto otopljene tamne čokolade, po njihovom receptu, biskvit se potapa u smjesu od kakaa i šećera u prahu, a još jedna zanimljiva razlika je da ih pune džemom. Naša draga Valentina pripremila je australsku verziju svima poznate tradicionalne slastice koju pripremaju naše bake i mame i napunila ih s Dida Boža eko džemom od jagode.
ZAIGRANI ČUPAVCI
SASTOJCI:
BISKVIT:
4 jaja
170g bijelog šećera
1 žličica ekstrakta od vanilije
200g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
100g otopljenog maslaca
PRELJEV:
50g otopljenog maslaca
140 ml toplog mlijeka
40g kakaa u prahu
300g šećera u prahu
OSTALO:
150g ribanog kokosa
PRIPREMA:
Zagrijati pećnicu na 180C. Pleh za pečenje namastiti te obložiti papirom za pečenje.
U većoj posudi izmiksati jaja, bijeli šećer i ekstrakt od vanilije. *smjesa se treba udvostručiti i postati prozračna te svijetlo žute boje.
Prosijati brašno i prašak za pecivo kroz sito, dodati u smjesu i špatulom lagano sjediniti. Uliti otopljeni maslac i sjediniti u jednoličnu smjesu.
Smjesu uliti u pleh, izravnati i peći oko 25 minuta (ovisno o veličini pleha). *biskvit ubosti čačkalicom, ako čačkalica izađe čista onda je biskvit pečen.
Pečeni biskvit prebaciti na rešetku i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
Za preljev, pomiješati otopljeni maslac s toplim mlijekom, prosijati kakao i šećer u prahu te pjenjačom miješati dok se ne dobije jednolična sjajna smjesa.
*ako je biskvit pečen u manjem plehu i ispadne deblji, onda ga prerezati poprečno na pola, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine. *ako je biskvit pečen u većem plehu pa je tanji, onda ga samo prepoloviti u dva biskvita istih dimenzija, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine.
Vilicom umočiti kocke biskvita u čokoladnu smjesu sa svih strana, ostaviti da se ocijedi višak čokolade te uvaljati u ribani kokos. Ponoviti postupak za sav biskvit.
Staviti lamingtonse (čupavce) u hladnjak na 20ak minuta i poslužiti. Dobar tek!
Yorumlar