top of page

Lamington ili neodoljivi čupavci

Mi ih zovemo čupavcima, a Australcima su oni omiljen nacionalni desert tj. poznat pod imenom lamington. Umjesto otopljene tamne čokolade, po njihovom receptu, biskvit se potapa u smjesu od kakaa i šećera u prahu, a još jedna zanimljiva razlika je da ih pune džemom. Naša draga Valentina pripremila je australsku verziju svima poznate tradicionalne slastice koju pripremaju naše bake i mame i napunila ih s Dida Boža eko džemom od jagode.

 

ZAIGRANI ČUPAVCI


SASTOJCI:

BISKVIT:

  • 4 jaja

  • 170g bijelog šećera

  • 1 žličica ekstrakta od vanilije

  • 200g glatkog brašna

  • 1 žličica praška za pecivo

  • 100g otopljenog maslaca

PRELJEV:

  • 50g otopljenog maslaca

  • 140 ml toplog mlijeka

  • 40g kakaa u prahu

  • 300g šećera u prahu

OSTALO:

PRIPREMA:

  • Zagrijati pećnicu na 180C. Pleh za pečenje namastiti te obložiti papirom za pečenje.

  • U većoj posudi izmiksati jaja, bijeli šećer i ekstrakt od vanilije. *smjesa se treba udvostručiti i postati prozračna te svijetlo žute boje.

  • Prosijati brašno i prašak za pecivo kroz sito, dodati u smjesu i špatulom lagano sjediniti. Uliti otopljeni maslac i sjediniti u jednoličnu smjesu.

  • Smjesu uliti u pleh, izravnati i peći oko 25 minuta (ovisno o veličini pleha). *biskvit ubosti čačkalicom, ako čačkalica izađe čista onda je biskvit pečen.

  • Pečeni biskvit prebaciti na rešetku i ostaviti da se u potpunosti ohladi.

  • Za preljev, pomiješati otopljeni maslac s toplim mlijekom, prosijati kakao i šećer u prahu te pjenjačom miješati dok se ne dobije jednolična sjajna smjesa.


  • *ako je biskvit pečen u manjem plehu i ispadne deblji, onda ga prerezati poprečno na pola, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine. *ako je biskvit pečen u većem plehu pa je tanji, onda ga samo prepoloviti u dva biskvita istih dimenzija, premazati s džemom po jednoj strani i preklopiti. Zatim ga narezati na kocke iste veličine.

  • Vilicom umočiti kocke biskvita u čokoladnu smjesu sa svih strana, ostaviti da se ocijedi višak čokolade te uvaljati u ribani kokos. Ponoviti postupak za sav biskvit.

  • Staviti lamingtonse (čupavce) u hladnjak na 20ak minuta i poslužiti. Dobar tek!

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page