Tart je jedan od onih deserata koje gotovo svi vole, pošto mogu imati bezbroj različitih lica. Možete ih pripremiti s omiljenim punjenjima i nadjevima u slatkoj ili slanoj varijanti, ovisno o trenutnom raspoloženju. I ovoga puta Pogača nas je oduševila citrusnim tartićima punjenim Dida Boža džemom od smokve. Sve korake za pripremu ovog prhkog deserta pronađite u nastavku.
Mini tart od limuna s džemom od smokve
Sastojci za prhko tijesto (za 6 tartova promjera 8 cm):
120 g maslaca
70 g šećera u prahu
30 g bademovog brašna
50 g jaja (1 jaje srednje veličine)
prstohvat soli
200 g višenamjenskog brašna
Sastojci za curd od limuna:
15 g korice limuna
75 g soka od limuna
75 g šećera (A)
125 g maslaca
150 g jaja
75 g šećera (B)
1 ½ listića želatine
Sastojci za talijanski meringue:
80 g bjelanjaka
10 g šećera (C)
prstohvat soli
100 g šećera (D)
30 g vode
Postupak:
U posudu miksera s plosnatim nastavkom miksajte omekšali maslac, šećer u prahu i bademovo brašno dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte jaje i miksajte samo dok se smjesa ne poveže, zatim dodajte prosijano brašno i sol. Čim se brašno umiješa, prestanite miksati. Tijesto formirajte u kvadrat i omotajte prijanjajućom folijom. Ostavite da se ohladi i odmara u hladnjaku najmanje sat vremena. Nakon što se tijesto odmori, razvaljajte ga između dva papira za pečenje na debljinu od 2-3 mm, zatim izrežite krugove promjera 10 cm i obložite 6 prstenova za tart od 8 cm. Tijesto rukama pažljivo utisnite da ispuni kalup. Višak tijesta odrežite nožem. Tako pripremljeno tijesto stavite oko 30 minuta u zamrzivač. Kad tartove izvadite iz hladnjaka prekrijtre ih papirom za pečenje, zatim unutrašnjost napunite suhim grahoricama (rižom, grahom ili slanutkom) koje nakon upotrebe možete spremiti i ponovno koristiti. Tartove pecite na 170˚ C 10 - 15 minuta dok rubovi tijesta ne postanu suhi na dodir. Izvadite grahorice i papir za pečenje pa pecite još 10 -15 minuta dok ne porumene.
Za curd u loncu pomiješajte koricu limuna,limunov sok, šećer (A) i maslac pa smjesu dovedite do vrenja. U drugoj posudi pjenjačom umutite jaja sa šećerom (B). Namočite listiće želatine u posudi s hladnom vodom. Kad želatina omekša iscjedite višak vode i ostavite ih sa strane. Smjesu kuhanog limuna pelijte smjesom jaja i šećera pa ih sjedinite pjenjačom. Smjesu vatite u lonac pa ju na laganoj vatri kuhajte miješajući dok ne dostigne temperaturu od 82˚C. Maknite sa štednjaka i dodajte prethodno namočene listiće želatine. Kad se želatina otopi smjesu procijedite kroz sito i stavite u prethodno priprmljene tartove. Stavite ih u hladnjak otprilike 1 sat prije nego na njih stavljate meringue.
Za meringue, u posudu za miksanje stavite bjelanjke, šećer (C) i prstohvat soli stavite u posudu za miksanje i počnite miksati s nastavkom u obliku pjenjače na najmanjoj brzini. Šećer (D) i vodu stavite u mali lonac i kuhajte dok ne dosegne temperaturu od 121 ˚C. Kad sirup dosegne željenu temperaturu, pojačajte brzinu miksera pa ga u tankm mlazu dodajte bjelanjcima. Meringue nastavite miksati dok se ne prohladi. Koristite ga odmah.
Ohlađeni tart premažite s tankim slojem džema od smokve, zatim do vrha napunite ohlađenom kremom od limuna pa ohladite u hladnjaku. Dekorirajte tart talijanskim meringueom tako da njime potpuno prekrijete kremu od limuna.
Karamelizirajte meringue plamenikom.
Comments