2021. je već na izmaku, a čini nam se da smo ju tek nedavno dočekali. Nadamo se da Vam je bila ispunjena i vesela, a od nove ne očekujemo ništa manje! Preostaju nam jedino planovi za doček 2022. u krugu dragih osoba, a s obzirom na opću situaciju vjerujemo da Vas je još koji će svoje malo ali veselo slavlje organizirati kod kuće. Sigurni smo da je jelovnik za najposebniju večer u godini već razrađen, no mi Vam donosimo još jednu ideju. Tihana Strawberry Soup je pripremila savršeni quiche s nadjevom od lososa i namaza od maslina, a recept prenosimo u nastavku:
Quiche s lososom i namazom od maslina
Sastojci:
Prhko tijesto:
200 grama glatkog brašna
100 grama maslaca narezanog na sitne kockice ili trakice
1 razmućeno jaje
prstohvat soli
Nadjev:
Dida Boža namaz od crnih maslina (cca 3 pune žlice, no količinu prilagodite vašim željama)
150-200 grama fileta lososa + malo soli za losos + malo limunovog soka kojim ćete pokapati losos radi fine arome
100 grama naribanog sira (možete koristiti goudu, no radi intenzivnijeg okusa preporučamo cheddar ili neki dimljeni sir)
šaka svježeg kopra narezanog na sitno
2 jaja
400 ml grčkog jogurta ili čvrstog jogurta (možete koristiti i kombinaciju kiselog vrhnja i jogurta ili kiselog vrhnja i mlijeka ako vam je tako draže).
prstohvat soli i papra
Postupak:
Pomiješati brašno i sol. Dodati mu hladni maslac narezan na kockice ili trakice pa prstima napraviti mrvičastu smjesu. Zatim toj smjesi dodati izmućeno jaje i rukama umijesiti prhko tijesto. Ako je tijesto presuho pa se ne da umijesiti, dodajte mu još 1 žlicu hladne vode ili jogurta/vrhnja. Nemojte ga predugo mijesiti da ne bude žilavo, već samo toliko da se sastojci lijepo sjedine. Gotovo prhko tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na hlađenje na nekoliko sati ili preko noći. Ohlađeno tijesto razvaljati na veličinu kalupa za pečenje (najbolje 24-26 cm). Tijesto u kalupu izbosti vilicom na nekoliko mjesta pa na njega staviti papir za pečenje. Po papiru za pečenje rasporedite kuglice za pečenje ili grah/rižu kako se tijesto prilikom pečenja ne bi napuhalo. Pecite prazno tijesto 10-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, a onda ga izvadite, maknite papir i kuglice/grah.
Prethodno pečeno tijesto namažite Dida Boža namazom od crnih maslina. Filet lososa narežite na sitne komadiće, malo ga posolite i pokapajte limunovim sokom pa ravnomjerno rasporedite po namazanom tijestu. Naribajte sir, narežite kopar. Pripremite nadjev od jaja i jogurta/vrhnja: pomiješajte razmućena jaja s jogurtom/vrhnjem te posolite i popaprite po želji. U to dodajte naribani sir i kopar pa sve dobro promiješajte i smjesu izlijte u kalup s tijestom na kojem je losos. Pecite quiche u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva još oko pola sata, dok se nadjev ne stisne i u sredini.
Poslužite toplo ili ohlađeno, jednako je fino!
コメント