Kada pomislimo na djetinjstvo uvijek se sjetimo bakine ukusne pite od jabuka koju je pravila za cijelu obitelj. Cijela je kuća mirisala na tople kolače, a sva su se djeca gurala kako bi baš oni isprobali prvi gric pite. Bakini recepti uvijek probude lijepa sjećanja, a sada je vrijeme da vi isprobate neki novi recept i s najdražima svorite nove uspomene.
Sigurno ste svi čuli za tart koji neki nazivaju pitom bez završetka ili otvorenom pitom. Danas postoje slani, slatki i kiseli tartovi koji se pune s nadjevima po želji. @dudabojic je za Vas pripremila ukusan tart s lješnjacima i Dida Boža džemom od šipka.
Pita s lješnjacima i s džemom od šipka
Tijesto
● 125 g glatkog brašna
● 125 g oštrog brašna
● Prstohvat soli
● 8 dag šećera u prahu
● 150 g hladnog maslaca
● 1 jaje
● 1-2 žlica kiselog vrhnja
Premaz:
Nadjev:
● 2 bjelanjka miksajte s prstohvatom soli
● 2 žličice šećera
zatim dodajte
● 2 žumanjka
● 10 dag mljevenih lješnjaka
● 10 dag otopljene bijele čokolade
● 50 g otopljenog maslaca i malo vanilije
Ukras:
● 50 g krupnije sjeckanih lješnjaka
Priprema:
Zamijesite tijesto od svih sastojaka pa ga stavite pokriveno pvc folijom u hladnjak na pola sata. Nakon što tijesto odstoji, razvaljajte ga malo više od veličine kalupa u kojem ćete ga peći. Uz pomoć valjka položite ga ne pleh, utisnite i poravnajte rub. Tijesto obilno premažite Dida Boža džemom od šipka pa preko prelijte nadjev.
Preko nadjeva posujte 50 g krupnije sjeckanih lješnjaka i ukrasite pitu s ostatkom tijesta po želji. Pecite 30tak min na 180 stupnjeva.
Comments