top of page

Pita bez završetka s veličanstvenim nadjevom

Kada pomislimo na djetinjstvo uvijek se sjetimo bakine ukusne pite od jabuka koju je pravila za cijelu obitelj. Cijela je kuća mirisala na tople kolače, a sva su se djeca gurala kako bi baš oni isprobali prvi gric pite. Bakini recepti uvijek probude lijepa sjećanja, a sada je vrijeme da vi isprobate neki novi recept i s najdražima svorite nove uspomene.


 

Sigurno ste svi čuli za tart koji neki nazivaju pitom bez završetka ili otvorenom pitom. Danas postoje slani, slatki i kiseli tartovi koji se pune s nadjevima po želji. @dudabojic je za Vas pripremila ukusan tart s lješnjacima i Dida Boža džemom od šipka.




 

Pita s lješnjacima i s džemom od šipka

Tijesto

● 125 g glatkog brašna

● 125 g oštrog brašna

● Prstohvat soli

● 8 dag šećera u prahu

● 150 g hladnog maslaca

● 1 jaje

● 1-2 žlica kiselog vrhnja

Premaz:

Nadjev:

● 2 bjelanjka miksajte s prstohvatom soli

● 2 žličice šećera

zatim dodajte

● 2 žumanjka

● 10 dag mljevenih lješnjaka

● 10 dag otopljene bijele čokolade

● 50 g otopljenog maslaca i malo vanilije

Ukras:

● 50 g krupnije sjeckanih lješnjaka


Priprema:

Zamijesite tijesto od svih sastojaka pa ga stavite pokriveno pvc folijom u hladnjak na pola sata. Nakon što tijesto odstoji, razvaljajte ga malo više od veličine kalupa u kojem ćete ga peći. Uz pomoć valjka položite ga ne pleh, utisnite i poravnajte rub. Tijesto obilno premažite Dida Boža džemom od šipka pa preko prelijte nadjev.

Preko nadjeva posujte 50 g krupnije sjeckanih lješnjaka i ukrasite pitu s ostatkom tijesta po želji. Pecite 30tak min na 180 stupnjeva.





Jeste li znali da su lješnjaci bogat izvor vlakana i proteina, a plod šipak sadrži visok udio vitamina C?




0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page