Pjenasti kolačići za velike i male

Priznajemo, nerijetko posegnemo za kupovnim marshmallowsima (tzv. sljezovima kolačićima) kada se zaželimo te zabavne pjenaste teksture koja se topi u ustima. Pogača je svoj domaći marshmallow "zapakirala" u hrskave kolačiće, a rezultat je ukusan keks s uzbudljivim središtem. Džem od jagoda i marshmallow od jagoda bez jaja u sendviču između dva keksića od lješnjaka - može li bolje?

Marshmallow keksi s lješnjakom i džemom od jagoda

Sastojci:

Keks

  • 130g maslaca

  • 95g šećera

  • 2g cimeta

  • 85g jaja

  • 55g mljevenih lješnjaka

  • 2g soli

  • 5g praška za pecivo

  • 255g glatkog brašna

Marshmallow

  • 10g želatine u listićima

  • 40g pirea od jagode

  • 150g šećera

  • 50g šećera u prahu

  • 65g vode

  • 50g glukoze

Dodatno


Priprema:

U posudu miksera stavite maslac, šećer i cimet. Miksajte sastojke plosnatim nastavkom dok maslac ne postane bez grudica. Polako dodajte jaja, a zatim preostale suhe sastojke. Miješajte samo dok se tijesto ne sjedini. Oblikujte ga u kvadrat i zamotajte prijanjajućom folijom. Ostavite ga u hladnjaku oko sat vremena prije nego što ga razvaljate na debljinu od 3-4 mm. Razvaljajte tijesto između dva papira za pečenje, zatim ga stavite u zamrzivač da se maslac stisne. Režite diskove od cca 55 mm okruglim rezačem. Složite ih na pleh obložen papirom za pečenje ili Silikomart Air Mat perforiran podložak i pecite na 165° C 6-7 minuta ili dok ne dobiju svijetlo zlatnu boju. Ostavite ih na pladnju da se ohlade.


Za pripremu marshmallowsa namočite želatinu u zdjeli hladne vode. Jagode usitnite blenderom da dobijete pire. Stavite pire od jagoda, kristal šećer, šećer u prahu i vodu u lonac. Kuhajte na laganoj vatri pazeći da se šećer potpuno otopi. U međuvremenu zagrijte glukozu u mikrovalnoj pećnici i stavite ju u posudu miksera s nastavkom za pjenjaču. Smjesu jagoda maknite s vatre, pa dodajte prethodno namočenu želatinu. Miksajte glukozu velikom brzinom, polako ju prelijte mješavinom jagoda. Nastavite miksati smjesu velikom brzinom dok se ne stvori čvrsta pjena. Kada dosegne sobnu temperaturu, smjesu treba staviti u dresir vrećicu. Želatina će se početi stvrdnjavati na 28° C.


Kako biste složili keksiće, nanesite malu količinu Dida Boža džema od jagode na sredinu svakog drugog biskvita, zatim iz dresir vrećice istisnite marshmallow smjesu i prekrijte drugim keksom.


Po želji kekse umočite u temperiranu mliječnu čokoladu i ukrasite po želji.

#didaboza #pogaca #dzem #dzemjagoda #keksi #marshmallows

0 comments

Recent Posts

See All