Rižoto (risotto) poznato je i tipično talijansko jelo koje potječe iz sjeverne Italije. Iako ga većina jede kao glavno jelo, u Italiji je upravo rižoto jelo koje dolazi prije glavnog jela.
Može se kombinirati s raznim mesom, povrćem, školjkama, ribom i kozicama. Kako Talijani kažu: „Rižoto je lako napraviti, ali samo ga neki znaju napraviti savršenog.“
RECEPT
Evo par savjeta za dobar rižoto:
Izaberite kvalitetnu rižu. Mi smo izabrali Arborio rižu jer sadrži visok udio škoba pa će rižoto biti kremastiji. Nemojte prekuhati rižu jer će biti mljeckava. Maksimalno kuhanje je od 15-20 minuta ovisno o vrsti riže.
Neki znaju prvo skuhati rižu u vodi pa ih pred kraj stave s kozicama. Pokušajte izbjeći ovaj način jer kod ispiranja riže ili cijeđenja vode riža gubi sve svoje sastojke.
Dodajte svoj touch: Mi smo dodali Dida Boža prirodni namaz od zelene masline koji je rižotu dao posebnu notu.
Sastojci za tri osobe:
500g očišćenih kozica
1,5 veća šalica Arborio riže
Pola glavice crvenog luka
1 režanj češnjaka
0,5- 1l riblji/pileći temeljac
1 veća žlica Dida Boža prirodnog namaza od zelenih maslina
150 ml bijelog vina
Bosiljak, sol, papar
Par listova peršina
Maslinovo ulje
3-4 male cherry rajčice
50 g konzervirane rajčice
15 g maslaca
Gran Padano sir
Lovorov list
Priprema:
U dubokoj tavi ili posudi zagrijte maslinovo ulje. Nakon što je tava zagrijana dodajte na sitno nasjeckan luk i nekoliko sekundi poslije češnjak te pustite da poprime blago zlatnu boju. Zatim dodajte rižu i zapecite ju nakratko na tavi. Ulijte bijelo vino i lagano miješajte dok vino ne ishlapi.
Nakon što je vino ishlapilo ulijte koncentrat rajčice i nakratko promiješajte. Temeljac od juhe ulijevajte postepeno (može biti pileći temeljac, a odlično bi bilo ako imate riblji). Prije nego dodate repove kozica neka se riža pirja u svemu navedenom 10ak minuta zatim dodajte repove kozica i sitno nasjeckane cherry rajčice. Kozice zajedno s rižom pirjajte joj 7-10 minuta.
Pred kraj stavite žlicu namaza od zelene masline. Zatim posipajte začine (sol, papar, lovorov list, bosiljak, sitno nasjeckan peršin) i naravno na kraju maslac. Sami ćete procijeniti kada je riža gotova (15-20 minuta) samo ju nemojte prekuhati jer je ukusnija kada je pripremljena al dente.
Prije posluživanja izribajte Grana Padano ili neki drugi sir po izboru i posipajte ga po rižotu.
Comments