top of page

Risotto del nonno by Dida Boža

Rižoto (risotto) poznato je i tipično talijansko jelo koje potječe iz sjeverne Italije. Iako ga većina jede kao glavno jelo, u Italiji je upravo rižoto jelo koje dolazi prije glavnog jela.

Može se kombinirati s raznim mesom, povrćem, školjkama, ribom i kozicama. Kako Talijani kažu: „Rižoto je lako napraviti, ali samo ga neki znaju napraviti savršenog.“
 

RECEPT

 

Evo par savjeta za dobar rižoto:

  • Izaberite kvalitetnu rižu. Mi smo izabrali Arborio rižu jer sadrži visok udio škoba pa će rižoto biti kremastiji. Nemojte prekuhati rižu jer će biti mljeckava. Maksimalno kuhanje je od 15-20 minuta ovisno o vrsti riže.

  • Neki znaju prvo skuhati rižu u vodi pa ih pred kraj stave s kozicama. Pokušajte izbjeći ovaj način jer kod ispiranja riže ili cijeđenja vode riža gubi sve svoje sastojke.

  • Dodajte svoj touch: Mi smo dodali Dida Boža prirodni namaz od zelene masline koji je rižotu dao posebnu notu.


Sastojci za tri osobe:

  • 500g očišćenih kozica

  • 1,5 veća šalica Arborio riže

  • Pola glavice crvenog luka

  • 1 režanj češnjaka

  • 0,5- 1l riblji/pileći temeljac

  • 1 veća žlica Dida Boža prirodnog namaza od zelenih maslina

  • 150 ml bijelog vina

  • Bosiljak, sol, papar

  • Par listova peršina

  • Maslinovo ulje

  • 3-4 male cherry rajčice

  • 50 g konzervirane rajčice

  • 15 g maslaca

  • Gran Padano sir

  • Lovorov list


Priprema:

U dubokoj tavi ili posudi zagrijte maslinovo ulje. Nakon što je tava zagrijana dodajte na sitno nasjeckan luk i nekoliko sekundi poslije češnjak te pustite da poprime blago zlatnu boju. Zatim dodajte rižu i zapecite ju nakratko na tavi. Ulijte bijelo vino i lagano miješajte dok vino ne ishlapi.

Nakon što je vino ishlapilo ulijte koncentrat rajčice i nakratko promiješajte. Temeljac od juhe ulijevajte postepeno (može biti pileći temeljac, a odlično bi bilo ako imate riblji). Prije nego dodate repove kozica neka se riža pirja u svemu navedenom 10ak minuta zatim dodajte repove kozica i sitno nasjeckane cherry rajčice. Kozice zajedno s rižom pirjajte joj 7-10 minuta.

Pred kraj stavite žlicu namaza od zelene masline. Zatim posipajte začine (sol, papar, lovorov list, bosiljak, sitno nasjeckan peršin) i naravno na kraju maslac. Sami ćete procijeniti kada je riža gotova (15-20 minuta) samo ju nemojte prekuhati jer je ukusnija kada je pripremljena al dente.

Prije posluživanja izribajte Grana Padano ili neki drugi sir po izboru i posipajte ga po rižotu.


 
0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page