top of page

Rolada od kestena i džema od šipka

Dolaskom jeseni zamirisali su nam kesteni. Od listopada pa sve do prosinca traje sezona kestena, mnogima omiljene jesenske namirnice. Iako je riječ o orašastom plodu, njegova tekstura razlikuje se od ostalih namirnica iz te obitelji jer kesten ima nizak udio masti, a visok udio vode. Kombinaciju kestena i Dida Boža džema od šipka, do sada niste sigurno isprobali, ali naša Ines donosi nam ovaj fantastičan recept i predlažemo da ga isprobate. Rolada od kestena s Dida Boža džemom od šipka jako je interesantna kombinacija i stvarno nas je oduševila.



 

ROLADA OD KESTANA I DŽEMA OD ŠIPKA


SASTOJCI ZA BISKVIT:

(pleh 46 x 38 cm)

  • 7 bjelanjaka

  • prstohvat soli

  • 100 g šećera

  • 7 žumanjaka

  • Pola žličice arome vanilije

  • 70 ml mlijeka

  • 70 ml ulja

  • 130 g brašna

PRIPREMA:

  1. U bjelanjke dodajte sol te ih izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte postepeno šećer i miksajte dok se šećer ne otopi odnosno dok ne dobijete glatki i čvrsti snijeg.

  2. U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, aromu vanilije, mlijeko, ulje i brašno.

  3. Potom u žutu smjesu dodajte 1/3 smjese od bjelanjaka i pjenjačom dobro umutite, ostatak smjese od bjelanjaka postepeno i lagano umiješajte kuhačom ili špatulom.

  4. Gotovu smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160℃ 20-25 min.

  5. Pečeni biskvit prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom, prebacite ga na radnu površinu, uklonite papir za pečenje i biskvit zarolajte na kuhinjski valjak zajedno s krpom. Tako zarolani biskvit ostavite da se ohladi.

SASTOJCI ZA KREMU:

  • 350 g zaslađenog kesten pirea

  • 50 g šećera u prahu (ako koristite nezaslađeni pire dodajte više šećera)

  • 300 g mascarpone sira

  • 150 ml vrhnja za šlag

  • Ruma po želji

PRIPREMA:

  • Prvo izmiksajte šećer s mascarpone sirom zatim dodajte kesten pire, vrhnje za šlag i rum te sve izmiksajte u glatku kremu.

SLAGANJE ROLADE:

Ohlađeni biskvit odrolajte te ga premažite Dida Boža džemom od šipka. Preko džema rasporedite kremu nakon čega ćete nadjeveni biskvit zarolati u roladu.


SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE:

  • krema od kestena

  • 150 g zaslađenog kesten pirea

  • 150 g mascarpone sira

  • 30 g bijele čokolade

  1. Čokoladu otopite te ju pomiješajte s mascarpone sirom i kesten pireom.

  2. Roladu premažite šlagom ili buttercream-om te na vrhu rasporedite kremu od kestena.

  3. Prije posluživanja roladu je potrebno ohladiti.



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page