Dolaskom jeseni zamirisali su nam kesteni. Od listopada pa sve do prosinca traje sezona kestena, mnogima omiljene jesenske namirnice. Iako je riječ o orašastom plodu, njegova tekstura razlikuje se od ostalih namirnica iz te obitelji jer kesten ima nizak udio masti, a visok udio vode. Kombinaciju kestena i Dida Boža džema od šipka, do sada niste sigurno isprobali, ali naša Ines donosi nam ovaj fantastičan recept i predlažemo da ga isprobate. Rolada od kestena s Dida Boža džemom od šipka jako je interesantna kombinacija i stvarno nas je oduševila.
ROLADA OD KESTANA I DŽEMA OD ŠIPKA
SASTOJCI ZA BISKVIT:
(pleh 46 x 38 cm)
7 bjelanjaka
prstohvat soli
100 g šećera
7 žumanjaka
Pola žličice arome vanilije
70 ml mlijeka
70 ml ulja
130 g brašna
PRIPREMA:
U bjelanjke dodajte sol te ih izmiksajte u čvrsti snijeg, dodajte postepeno šećer i miksajte dok se šećer ne otopi odnosno dok ne dobijete glatki i čvrsti snijeg.
U drugoj zdjeli pomiješajte žumanjke, aromu vanilije, mlijeko, ulje i brašno.
Potom u žutu smjesu dodajte 1/3 smjese od bjelanjaka i pjenjačom dobro umutite, ostatak smjese od bjelanjaka postepeno i lagano umiješajte kuhačom ili špatulom.
Gotovu smjesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 160℃ 20-25 min.
Pečeni biskvit prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom, prebacite ga na radnu površinu, uklonite papir za pečenje i biskvit zarolajte na kuhinjski valjak zajedno s krpom. Tako zarolani biskvit ostavite da se ohladi.
SASTOJCI ZA KREMU:
350 g zaslađenog kesten pirea
50 g šećera u prahu (ako koristite nezaslađeni pire dodajte više šećera)
300 g mascarpone sira
150 ml vrhnja za šlag
Ruma po želji
PRIPREMA:
Prvo izmiksajte šećer s mascarpone sirom zatim dodajte kesten pire, vrhnje za šlag i rum te sve izmiksajte u glatku kremu.
SLAGANJE ROLADE:
Ohlađeni biskvit odrolajte te ga premažite Dida Boža džemom od šipka. Preko džema rasporedite kremu nakon čega ćete nadjeveni biskvit zarolati u roladu.
SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE:
krema od kestena
150 g zaslađenog kesten pirea
150 g mascarpone sira
30 g bijele čokolade
Čokoladu otopite te ju pomiješajte s mascarpone sirom i kesten pireom.
Roladu premažite šlagom ili buttercream-om te na vrhu rasporedite kremu od kestena.
Prije posluživanja roladu je potrebno ohladiti.
Comments