top of page
DŽEM (3)_edited.png

Slatke košarice s marelicom

Blagdanski stol uvijek traži više, a mi vjerujemo da će ove slatke košarice s dodatkom Dida Boža džema od marelice svojim izgledom i okusom uljepšati Uskrs mnogima. Kako bi na vrijeme stigli iznenaditi svoje najmilije, predlažemo da odmah uzmete svoj kuhinjski pribor i slijedite upute naše drage @nbedrice.



 

Košarice od prhkog tijesta s marelicom


SASTOJCI:


Tijesto:

  • 1 jaje

  • 3,5 žlice šećera

  • 125 g margarina(izrezan na listiće)

  • 1 vanilin šećer

  • pola praška za pecivo

  • 1 žličica ruma

  • 13 žlica brašna

Krema:

  • 2 jaja

  • 25 g gustina

  • 40 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 250 ml mlijeka

Još za kremu:

  • 25 g maslaca

  • 100 ml slatkog vrhnja

te za punjenje:

  • 12 žličica Dida Boža džema od marelice


PRIPREMA:


  • Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto, po potrebi dodati još malo brašna, ali ne puno, tijesto mora biti mekano. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30-ak min da odmori.

  • Dok se tijesto hladi vi krenite na pripremu kreme.

  • Jaja, gustin, šećer, vanilin šećer i mlijeko dobro izmiješajte pjenjačom pa stavite u zdjelu na laganu vatru da se sve zajedno poveže u gustu kremu. Miješati cijelo vrijeme, kada se počne zgušnjavati možete i maknuti s vatre i jako miješati da vam ne zagori.

  • Kada se napravi krema u to umiješati maslac i miješati da se otopi. Kremu izliti na tanjur, prekriti prozirnom folijom (da se ne stvori korica) i pustiti da se ohladi.

  • Kada se krema ohladi u nju staviti 100 ml slatkog vrhnja i dobro mikserom izraditi da dobijete finu glatku teksturu. I tada je spremna za dalje.

  • Dok se krema hladi, vi pripremite košarice. Košarice sam radila u kalupu za muffine. Nauljite kalup, a papirnatim ubrusom obrišite višak masnoće i pobrašnite, višak brašna samo istresite.

  • Zatim na pobrašnjenoj podlozi razvaljate tijesto i s kalupom (promjera cca 9cm ,ali zavisi i od kalupa u koji stavljate, uglavnom samo prilagodite veličinu da stane) ili pak malim tanjurićem radite krugove (možete i bilo kojim drugim malim kalupima, npr. onim za šape kolače) koje umetnete u kalup od muffina. Ako vam tijesto slučajno i pukne samo zalijepite s drugim komadićem. Meni je od ove smjese bilo dovoljno za 12 malih košarica.

  • Pripremljenim košaricama izbockajte dno vilicom i stavite na pečenje u zagrijanu pećnicu na 180°C.

  • Pečete ih oko 15 min, dok lagano ne porumene, čisto nježno, no nakon 10 min donjim dijelom kuhače malo pritisnute dno jer se zna dignuti prilikom pečenja. Pečene košarice pažljivo izvaditi i ohladiti.

  • Ohlađene košarice puniti kremom, u sredinu staviti žličicu džema od marelice i završiti s kremom. Ukrasiti po želji, sada su čokoladna jaja (prazna mala čokoladna jaja koja sam napunila s malo kreme i na vrh stavila malo džema od marelice) jer je vrijeme Uskrsa, ali vi možete i voćem ili čime god volite.







Comments


bottom of page