Kada dobijete želju za slatkim ovaj desert je prvo što nam padne na pamet. Dvoslojna torta od smokvi i badema s kremom od mascarpone sira i džemom od smokvi predstavlja savršen desert koji nas priprema na lijepo vrijeme! Osim što je privlačna izgledom, ova torta s Dida Boža ekstra džemom od smokve osvaja svojim bogatim okusom, a recept je pripremila Ines.
SMOKVICA TORTA
Recept (kalup 22 cm)
SASTOJCI:
Biskvit:
120 g suhih smokvi
160 g smeđeg šećera
300 g brašna
100 g sitno mljevenih badema
1 žličica praška za pecivo (pp)
Prstohvat soli
4 jaja
220 ml ulja
1 žličica ekstrakta vanilije
Sok jednog limuna
PRIPREMA:
Suhe smokve namočite u vrućoj vodi 20-ak min nakon čega ćete ih izblendati u pastu.
Jaja, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i ulje izmutite.
Smjesi dodajte pastu od smokve i limunov sok, ponovno sve izmutite. Brašno, mljevene bademe, sol i prašak za pecivo umiješajte u smjesu.
Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem i pobrašnite. Smjesu izlijte u kalup te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C na 45-50 min (provjerite čačkalicom). Gotov biskvit dobro ohladite.
Krema:
350 g mascarpone sira
300 ml vrhnja za šlag
30 g kondenziranog zaslađenog mlijeka
Priprema kreme:
Sve navedene sastojke dobro izmiksajte u kremu.
Slaganje torte:
5-7 svježih smokvi
1 žličica meda
Listići badema
Ohlađeni biskvit prerežite na pola.
Prvu polovicu premažite Dida Boža džemom od smokve potom na džem rasporedite polovicu kremu i stavite preostali biskvit.
Na vrh rasporedite ostatak kreme, svježe smokve i listiće badema. Za kraj preko smokvi dodajte malo meda.
Gotovu tortu bi bilo idealno ostaviti da se hladi preko noći, no za nestrpljive može se konzumirati nakon 4 h u hladnjaku. U slast!
Ekstra džem smokva u elegant pakiranju
Comments