top of page

Smokvasta čarolija

Kada dobijete želju za slatkim ovaj desert je prvo što nam padne na pamet. Dvoslojna torta od smokvi i badema s kremom od mascarpone sira i džemom od smokvi predstavlja savršen desert koji nas priprema na lijepo vrijeme! Osim što je privlačna izgledom, ova torta s Dida Boža ekstra džemom od smokve osvaja svojim bogatim okusom, a recept je pripremila Ines.



 

SMOKVICA TORTA

Recept (kalup 22 cm)

SASTOJCI:


Biskvit:

  • 120 g suhih smokvi

  • 160 g smeđeg šećera

  • 300 g brašna

  • 100 g sitno mljevenih badema

  • 1 žličica praška za pecivo (pp)

  • Prstohvat soli

  • 4 jaja

  • 220 ml ulja

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • Sok jednog limuna


PRIPREMA:


  1. Suhe smokve namočite u vrućoj vodi 20-ak min nakon čega ćete ih izblendati u pastu.

  2. Jaja, smeđi šećer, ekstrakt vanilije i ulje izmutite.

  3. Smjesi dodajte pastu od smokve i limunov sok, ponovno sve izmutite. Brašno, mljevene bademe, sol i prašak za pecivo umiješajte u smjesu.

  4. Dno kalupa obložite papirom za pečenje, a stranice premažite maslacem i pobrašnite. Smjesu izlijte u kalup te stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C na 45-50 min (provjerite čačkalicom). Gotov biskvit dobro ohladite.


Krema:

  • 350 g mascarpone sira

  • 300 ml vrhnja za šlag

  • 30 g kondenziranog zaslađenog mlijeka


Priprema kreme:

Sve navedene sastojke dobro izmiksajte u kremu.


Slaganje torte:


  1. Ohlađeni biskvit prerežite na pola.

  2. Prvu polovicu premažite Dida Boža džemom od smokve potom na džem rasporedite polovicu kremu i stavite preostali biskvit.

  3. Na vrh rasporedite ostatak kreme, svježe smokve i listiće badema. Za kraj preko smokvi dodajte malo meda.

  4. Gotovu tortu bi bilo idealno ostaviti da se hladi preko noći, no za nestrpljive može se konzumirati nakon 4 h u hladnjaku. U slast!




Ekstra džem smokva u elegant pakiranju



0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page