Pašticada je dalmatinsko jelo poznato po tome da se radi u slatko kiselom umaku u kojem se meso kuha dugo i polako kako bi bilo što mekše.
Pašticada sa sušenim smokvama
by @luxuria.vita
Serviranje za 4 osobe
Sastojci:
4 odreska junećeg buta (orah) srednje debljine
2 luka srednje veličine
2 mrkve srednje veličine
pola glavice celera srednje veličine
2 dcl pasirane rajčice
1.5 dcl slatkog desertnog crnog vina
1 dcl aceta balsamica
3 komada Dida Boža sušenih smokvi (jer su velike i sočne pa će 3 biti dovoljno)
prstohvat klinčića u prahu, sol, papar i pola žlice sušenog povrća
700 g njoki
Priprema:
Pobrašniti juneće odreske s jedne strane i propržiti ih na ulju po par minuta sa svake strane.
Dodati sitno narezani luk, mrkvu i celer te posoliti i dodati sušenog povrća po ukusu, a zatim pustiti da se dinsta uz povremeno podlijevanje vodom.
Nakon sat vremena, dodati 3 Dida Boža suhe smokve, narezane na manje komade.
Zatim, nakon 10-15 minuta dodati 2 dcl pasirane rajčice, 1 dcl slatkog desertnog crnog vina i list lovora (kojeg ćete kasnije izvaditi kada otpusti aromu) te pustiti da se kuha još 45 minuta (kako bi se pašticada ukupno kuhala 2 sata). Zadnjih 15 minuta kuhanja pašticadu začinite prstohvatom klinčića u prahu i paprom, dodajte 1 dcl aceta balsamica, još 0.5 dcl slatkog desertnog vina i malo vode (kako bi povećali količinu tekućine koja je isparila).
Pašticadu servirajte uz njoke i čašu crnog, desertnog vina i uživajte u bogatstvu okusa!
Napomena: vrijeme pripreme pašticade ovisi o debljini mesa, dakle od 2 do 3 sata. Budući da u ovom receptu nisu korišteni debeli komadi, 2 sata će biti dovoljno.
Comments