top of page
DŽEM (3)_edited.png

Sušene smokve - dostojan dodatak dalmatinskoj pašticadi

Updated: Jan 13, 2021

Pašticada je dalmatinsko jelo poznato po tome da se radi u slatko kiselom umaku u kojem se meso kuha dugo i polako kako bi bilo što mekše.

 

Pašticada sa sušenim smokvama

Serviranje za 4 osobe


Sastojci:

  • 4 odreska junećeg buta (orah) srednje debljine

  • 2 luka srednje veličine

  • 2 mrkve srednje veličine

  • pola glavice celera srednje veličine

  • 2 dcl pasirane rajčice

  • 1.5 dcl slatkog desertnog crnog vina

  • 1 dcl aceta balsamica

  • 3 komada Dida Boža sušenih smokvi (jer su velike i sočne pa će 3 biti dovoljno)

  • prstohvat klinčića u prahu, sol, papar i pola žlice sušenog povrća

  • 700 g njoki


Priprema:

  1. Pobrašniti juneće odreske s jedne strane i propržiti ih na ulju po par minuta sa svake strane.

  2. Dodati sitno narezani luk, mrkvu i celer te posoliti i dodati sušenog povrća po ukusu, a zatim pustiti da se dinsta uz povremeno podlijevanje vodom.

  3. Nakon sat vremena, dodati 3 Dida Boža suhe smokve, narezane na manje komade.

  4. Zatim, nakon 10-15 minuta dodati 2 dcl pasirane rajčice, 1 dcl slatkog desertnog crnog vina i list lovora (kojeg ćete kasnije izvaditi kada otpusti aromu) te pustiti da se kuha još 45 minuta (kako bi se pašticada ukupno kuhala 2 sata). Zadnjih 15 minuta kuhanja pašticadu začinite prstohvatom klinčića u prahu i paprom, dodajte 1 dcl aceta balsamica, još 0.5 dcl slatkog desertnog vina i malo vode (kako bi povećali količinu tekućine koja je isparila).

  5. Pašticadu servirajte uz njoke i čašu crnog, desertnog vina i uživajte u bogatstvu okusa!


Napomena: vrijeme pripreme pašticade ovisi o debljini mesa, dakle od 2 do 3 sata. Budući da u ovom receptu nisu korišteni debeli komadi, 2 sata će biti dovoljno.

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page