Turbo čokoladna torta

Updated: Sep 16

Čokoladna torta od badema klasična je torta bez brašna i jedna od onih koje se svi sjetimo kada se poželimo zasladiti. Na oko jednostavna torta, a zapravo puna kompleksnih okusa i pravi sočan, čokoladni užitak. Naša draga Andrea Cukrov je napravila desetine torti kroz svoj gastro-blogerski staž i kaže da su joj i dalje najdraže ovakve torte. Ona donosi ovu čoko slasticu na svoj posebnan kreativan način, a kaže da je za da dobar okus bitno birati najkvalitetnije sastojke koji su vam dostupni. Dobra čokolada, dobri bademi, domaća jaja i naravno Dida Boža džem ekstra od neretvanskih mandarina.


Sve ide po principu, koliko-toliko. U prijevodu - koliko badema, toliko maslaca i čokolade. Upravo to čini ovu tortu vrlo kompleksnom pa je bez problema možete napraviti i duploj dozi. Čokoladna torta od badema može se kombinirati s bilo kojim voćnim namazom, odlična je i sama bez ikakvih dodataka, ali ipak citrusi i čokolada sjajan su par pa zašto ih onda razdvajati.



 

Čokoladna torta od badema s džemom od mandarina

SASTOJCI: Za tortu:

  • 125 g tamne čokolade sa 70% kakao mase

  • 125 g maslaca

  • 125 g smeđeg šećera

  • 125 g fino mljevenih blanširanih badema

  • 3 jaja

  • 1 žlica ruma ili likera od naranče

  • 1 žličica ekstrakta naranče

  • ½ žličice cimeta

  • prstohvat soli

Za premazivanje:

Za glazuru:

  • 100 g tamne čokolade sa 50% kakao mase

  • 60 g slatkog vrhnja

  • 1 žličica maslaca

Za dekoraciju:

  • bademi u listićima


PRIPREMA: Za tortu:

  • Priprmite kalup za tortu promjera 20 cm tako da ga obložite papirom za pečenje, a pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva.

  • Čokoladu nasjeckajte pa je prebacite u vatrostalnu zdjelu i otopite je nad parom.

  • Kad se čokolada otopi umiješajte maslac, šećer i mljevene bademe. Maknite s pare i ostavite sa strane da se malo ohladi.

  • Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte prstohvat soli i mikserom ih izradite u čvrsti snijeg. Ostavite sa strane.

  • Žumanjke umiješajte u ohlađenu smjesu od čokolade, maslaca i badema.

  • Dodajte rum, ekstrakt naranče i cimet pa sve dobro promiješajte.

  • Na kraju u dva-tri navrata umiješajte snijeg od bjelanjaka. Napravite to špatulom pokretima u obliku broja osam kako bi se snijeg ravnomjerno umiješao u smjesu, a opet zadržao dovoljno zraka.

  • Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni kalup za torte i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 35 – 40 minuta.

Za premaz:

  • Pečenu tortu izvadite iz pećnice, pažljivo je izvadite iz kalupa i stavite na rešetku te je odmah premažite džemom od mandarina. Ostavite je da se malo hladi dok pripremite čokoladnu glazuru.

Za glazuru:

  • U vatrostalnoj zdjeli pomiješajte čokoladu, vrhnje i maslac pa sve otopite nad parom neprestano miješajući. Kad se sve otopi i pretvori u gustu kremu maknite s vatre i odmah prelijte preko torte.

  • Glaziranu tortu posipajte listićima badema. Možete je poslužiti toplu, na sobnoj temperaturi ili hladnu, jednako je ukusna u svakom slučaju.

#didaboza #mandarina #neretva #kiselkastenote #cokolada #cokotorta






0 comments

Recent Posts

See All