Svi se veselimo blagdanima i raznim kolačićima koji nas odmah vrate u djetinjstvo. Božićne kolačiće volimo se samo radi njihovog ukusa nego i tradicionalne pripreme s bakom i mamom, i zajedničkog druženja. Danas donosimo recept od Valentina koja se zaista potrudila i napravila razne oblike ovih veselih keksića. Za raznovrsne oblike možete izabrati kalupe po vašoj želji. Potrebno je malo maše i želje za pripremom. :)
Božićni keksići
SASTOJCI:
150g omekšalog maslaca
75g šećera u prahu
Pola vrećice burbon vanilije
225g glatkog brašna
1 žumanjak
Prstohvat soli
Naribana korica limuna ili naranče
PRIPREMA:
Od svih sastojaka zamijesite tijesto. U slučaju da se tijesto previše mrvi dodajte par kapi mlijeka. Ostavite u hladnjaku oko 1h da se tijesto stisne. Tijesto izvadite iz hladnjaka i ostavite par minuta da omekša.
Radnu površinu na koju će te razvaljati tijesto malo pospite brašnom da se tijesto ne lijepi.
Razvaljajte tijesto, ne pretanko niti predebelo. Izvadite oblike modlicama za linzere, pola tijesta s rupicom pola bez. Polako prebacite u pleh na masni papir.
Pecite keksiće oko 10ak minuta na 180° dok krajevi ne počnu rumeniti. Kad su keksići pečeni ostavite da se ohlade pa ih pospite šećerom u prahu.
Keksiće lijepite i punite džemom od višnje. Spremite ih u limenu kutiju da omekšaju.
Comments