Dida Boža suhe smokve utažit će glad za slatkim i dati vam dovoljno energije do idućeg obroka. Sadrže veliku količinu hranjivih tvari a vrlo malo masti, a glikemijski indeks im nije visok. Naša Tihana Strawberry Soup je odlučila napraviti energetske pločice od suhih smokvi i drugih ukusnih i zdravih sastojaka, sve bez pečenja. Ove energetske pločice su jednostavne za pripremu, idealne su kao zdrav doručak ili međuobrok, a u hladnjaku mogu stajati i nekoliko dana.
Energetske jaffa pločice sa suhim smokvama i bademima
Sastojci
15-20 komada Dida Boža suhih smokvi
malo vode
1 cijela naranča: naribana korica + iscijeđeni sok
1 žlica chia sjemenki
pola žličice cimeta
100 grama badema
100 grama zobenih pahuljica
85 grama topljene tamne čokolade
Postupak:
Suhe smokve natopiti u malo vode i pustiti da odstoje 10-15 minuta. Bademe narezati ugrubo: ne treba ih samljeti, već narezati na komade. Pomiješati zobene pahuljice i chia sjemenke. Koricu naranče naribati, a sok iscijediti. Čokoladu otopiti na pari. Kada smokve malo omekšaju u vodi, premjestite ih u sjeckalicu ili neki multipraktik koji koristite. Dodajte i zobene pahuljice, chia sjemenke, koricu naranče i sok naranče pa dobro izblendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi, ako je smjesa pregusta, dodajte još malo vode u kojoj su se natapale smokve. Na kraju umiješajte sjeckane bademe i topljenu čokoladu. Smjesu premjestite u kalup obložen papirom za pečenje tako da stranice papira još vire van. Papir za pečenje je potreban kako biste sve kasnije mogli uredno izvaditi. Poravnajte.
Kalup stavite u hladnjak na barem dva sata, a najbolje preko noći. Kada ga izvadite iz hladnjaka, rukama primite stranice papira za pečenje i izvadite smjesu van. Ako se smjesa dovoljno stisnula, režite ju na pločice željene veličine i poslužite. Dobar tek!
Zbog obilja vlakana, smokve su odlične za poboljšanje probave, a tu su i brojne druge zdravstvene prednosti.
Comments