Dec 19, 20221 min

Prhke zvjezdice

Blagdani su nezamislivi bez domaćih keksića. Kroz godinu ih rijetko pečemo, ali zato sve to nadoknadimo za blagdane. Najbolje je napuniti limenu kutiju punu kesića i kada ih se zaželite uživati u njima. Obavezan dio blagdanskog prhkog repertoara su svakako jednostavni keksići od maslaca s cimetom punjeni nježnim okusima Dida Boža džema od šipka. Recept za brzu, a neodoljivu pripremu donosi naša Cukar.


Zvjezdice s cimetom i džemom od šipka

SASTOJCI:

  • 220 g glatkog brašna

  • prstohvat soli

  • na vrh noža praška za pecivo

  • ½ žličice cimeta

  • ½ žličice kardamoma

  • 80 g smeđeg šećera

  • 120 g maslaca

  • 1 jaje

  • 100 g Dida Boža džema od šipka

  • šećer u prahu


 
POSTUPAK:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, kardamom i cimet. Dodajte šećer i sve još jednom promiješajte. Smjesi dodajte maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.

  • Umiješajte jaje i rukama sve zamijesite u čvrsto i glatko tijesto.

  • Formirajte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

  • Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga tanko razvaljajte.

  • Pomoću modlice za kekse izrezujte zvjezdice ili oblike keksa po želji.

  • Izrezane kekse složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje pa ih pecite na 180 stupnjeva, 10 minuta. Pečene kekse izvadite iz pećnice i pustite ih da se ohlade.

  • Ohlađene kekse premažite s malo Dida Boža džema od šipka i spojite po dva komada.

  • Čuvajte ih u dobro zatvorenoj kutiji i po želji servirajte uz čašu mlijeka ili kave.

#didaboza #prhkotijesto #kesići #šipak #blagdani #recepti #cimet

    1