top of page

Prhke zvjezdice

Blagdani su nezamislivi bez domaćih keksića. Kroz godinu ih rijetko pečemo, ali zato sve to nadoknadimo za blagdane. Najbolje je napuniti limenu kutiju punu kesića i kada ih se zaželite uživati u njima. Obavezan dio blagdanskog prhkog repertoara su svakako jednostavni keksići od maslaca s cimetom punjeni nježnim okusima Dida Boža džema od šipka. Recept za brzu, a neodoljivu pripremu donosi naša Cukar.


 

Zvjezdice s cimetom i džemom od šipka


SASTOJCI:

  • 220 g glatkog brašna

  • prstohvat soli

  • na vrh noža praška za pecivo

  • ½ žličice cimeta

  • ½ žličice kardamoma

  • 80 g smeđeg šećera

  • 120 g maslaca

  • 1 jaje

  • šećer u prahu

POSTUPAK:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, kardamom i cimet. Dodajte šećer i sve još jednom promiješajte. Smjesi dodajte maslac narezan na kockice pa ga prstima utrljajte u brašno kako bi dobili mrvičastu smjesu.

  • Umiješajte jaje i rukama sve zamijesite u čvrsto i glatko tijesto.

  • Formirajte tijesto u kuglu, omotajte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata.

  • Ohlađeno tijesto prebacite na list papira za pečenje pa ga tanko razvaljajte.

  • Pomoću modlice za kekse izrezujte zvjezdice ili oblike keksa po želji.

  • Izrezane kekse složite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje pa ih pecite na 180 stupnjeva, 10 minuta. Pečene kekse izvadite iz pećnice i pustite ih da se ohlade.

  • Ohlađene kekse premažite s malo Dida Boža džema od šipka i spojite po dva komada.

  • Čuvajte ih u dobro zatvorenoj kutiji i po želji servirajte uz čašu mlijeka ili kave.







0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page