Starinski recepti od malo sastojaka i puno ljubavi oduvijek svojim mirisima i okusima bude divne uspomene. Štrudla s najfinijim Dida Boža pekmezom od šljiva je baš poput onih koje su pripremale naše bake - mekana, ukusna i svima omiljena. Recept kojim započinjemo novi tjedan pripremila nam je naša draga Valentina.
Štrudla s pekmezom od šljiva
SASTOJCI:
700 g glatkog brašna
1 suhi kvasac
5 žlica šećera
125 g maslaca sobne temperature
250ml toplog mlijeka
prstohvat soli
2 jaja
Dida Boža pekmez od šljiva
PRIPREMA:
U toplo mlijeko razmutite kvasac sa šećerom i ostavite sa strane par minuta.
Brašno, maslac, jaja i prstohvat soli pomiješati i u to dodati toplo mlijeko s kvascem. Zamijesiti glatko tijesto.
Ostaviti oko 1h na toplom mjestu da se udvostruči.
Kada se tijesto udvostručilo podijeliti ga na dva jednaka djela.
Oblikovati u dvije kugle i ostaviti još 10ak minuta da odstoji.
Svaku kuglu razvaljati na debljinu od 1cm. Premazati obilno dida Boža pekmezom od šljiva i zarolati.
Isto napraviti i s drugom kuglom. Štrudle prebaciti u pleh (na masni papir) pa ih premazati maslacem. Ostaviti 10-ak minuta da se još dignu te ih staviti peći na 180-200 stupnjeva dok ne porumene.
Kada se ohlade, pospite ih šećerom u prahu.
Štrudle poslužite sa šalicom mlijeka i uživajte u najdražim okusima! :)
Comments