top of page

Božićni kruh


Blagdani su vrijeme za obiteljska okupljanja i zajedništvo oko stola uz dobru hranu i piće. Dakako, svako veliko okupljanje i svečani obrok zaslužuje jednako tako raskošan desert. Naći se tu kremastih kolača, suhih keksića, ali obavezno i dizano tijesto aromatizirano koricom naranče i vanilijom. Slasna dizana tijesta velika su od Andrea Cukrov velika strast, a najčešće ih priprema baš za velike blagdane, Božić i Uskrs.

Ponekad se priprema dizanog tijesta može činiti izazovna i dugotrajna, ali upravo zbog toga danas s vama dijelimo ovaj recept koji je jednostavan i 'fool proof'. Odlična je osnova za razne dizane delicije poput cimet rolica, klasične orahnjače i makovnjače ili ostalih dizanih slastica koje vam padnu na pamet. S obzirom na vrijeme godine, božićni vijenac nametnuo se kao logičan izbor. Andrea je vjenac nadjenula ukusnim Dida Boža džemom od jagoda i bademima. Kombinacija pun pogodak.


 

Božićni vijenac


SASTOJCI: Za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna

  • 1 vrećica instant suhog kvasca

  • 50 g šećera

  • ½ žličice soli

  • ½ žličice ekstrakta vanilije

  • ribana korica jedne naranče

  • 1 žlica praška za pecivo

  • 130 ml mlijeka

  • 150 g tekućeg jogurta

  • 3 žumanjka

Za nadjev:

  • 100 g Dida Boža

  • 100 g badema, mljevenih

  • 50 g suhih brusnica ili grožđica

Za premazivanje:

  • 100 g šećera

  • 100 ml vode

  • 2 žlice narančinog soka

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Za posipavanje:

  • listići badema

POSTUPAK:

Za tijesto:

  • U zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, šećer, sol i prašak za pecivo. U sredini brašna napravite udubinu pa u nju ulijte mlijeko, jogurt i žumanjke.

  • Pomoću miksera umijesite glatko i mekano tijesto. Mijesiti ga dosta dugo dok ne postane glatko i više se ne lijepi za stranice posude. Tijesto naravno, možete umijesiti i ručno, što je dugotrajniji postupak.

  • Umiješeno tijesto oblikujte u kuglu, prekrijte ga kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom da se udvostruči.

  • Podignuto tijesto prebacite na radnu plohu koju ste lagano pobrašnili i podijelite ga na dva jednaka dijela. Svaki komad tanko razvaljajte u pravokutnik približnih dimenzija 45 x 35 cm.

Za nadjev:

  • Razvaljane komade tijesta premažite džemom od jagoda, posipajte ih mljevenim bademima i brusnicama. Zarolajte svaki komad u čvrstu roladu.

  • Oštrim nožem prerežite svaku roladu na pola po dužini pa po dva komada isprepletite u pletenicu, ostavljajući prerezani dio s nadjevom s gornje strane. Dobit ćete dvije pletenice. Pažljivo ih prebacite na papir za pečenje i spojite ih u vijenac. Prekrijte vijenac krpom i ponovno ostavite da se podiže, oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

  • Podignuti vijenac posipajte listićima badema i pecite ih oko 30 minuta ili dok se lijepo ne zarumeni. Pečeno izvadite iz pećnice, ostavite ih da se malo ohlade.

Za premazivanje:

  • U lončiću pomiješajte šećer, vodu, narančin sok i vaniliju. Sve kuhajte na jakoj vatri dok ne zakuha, a zatim smanjite vatru i kuhajte još 2-3 minute dok se ne pretvori u sirup. Ovim sirupom premažite još topao vijenac.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page