top of page

Božićni Linzeri

Koliko recepata za linzere imate? Ako vam slučajno nedostaje još jedan, evo ga! ☺️ Ovi linzeri ne sadrže gotovo ništa šećera, osim malo javorovog sirupa i šećera od agave u prahu za posipati. Keksići su punjeni s Dida Boža pekmezom od šljiva koji ne sadrži dodane šećere, a ono što je zanimljivo da ni sami keksići ne sadrže šećer osim javorovog sirupa i šećera od agave za posipanje. Recept je smislila foodoris_, a vjerujemo da će vam se njezina verzija zaista svidjeti.


 

"ZDRAVIJI LINZERI"

SASTOJCI:


  • 2 šalice pšeničnog brašna T850 (ili bijelog pšeničnog ili pirovog)

  • ½ šalice bademovog brašna

  • 1 žlica javorovog sirupa (dodajte više ako želite slađe a može i šećer)

  • ¾ šalice kockica veganskog maslaca

  • Ekstrakt vanilije (opcionalno)

  • Hladni biljni napitak


PRIPREMA:


  • U zdjeli pomiješajte suhe sastojke.

  • Dodajte sirup i hladne kockice maslaca te prstima maslac povežite s brašnom dok ne dobijete mrvičasto brašno.

  • Postepeno dodavajte po jednu žlicu hladnog biljnog napitka dok ne dobijete tijesto koje možete oblikovati u disk bez raspadanja. Oblikovani disk umotajte u prozirnu foliju i stavite ga u hladnjak na sat vremena.

  • Kada se tijesto ohladi na pobrašnjenoj površini ga razvaljajte* (pomognite si papirom za pečenje na vrhu da se ne lijepi) i režite keksiće.

  • Prvo 20ak** donjih, stavite na pleh za pečenje i ispecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva oko 9-10 minuta. Dok se donji peku skupite tijesto, ponovno ga razvaljati te počnite rezati gornji dio keksa (onaj s rupom). Ako nemate neki nastavak za rupu, koristite ili nastavak za dresir vrećicu (okrugli dio) ili neku malu čašu. Prebacite kekse na lim za pečenje i staviti peći u zagrijanu pećnicu, također 9-10 minuta.

  • Ohlađene gornje keksiće posipajte šećerom u prahu. Doris je koristila šećer od agave u prahu koji je malo grublje teksture, ali vi slobodno koristite običan šećer u prahu.

  • Donje i gornje keksiće spojiti s pola do jedne žličice Dida Boža pekmeza od šljiva

* pripazite da je tijesto ravnomjerne debljine razvaljano kako bi se keksi jednako ispekli.

**ako koristite veće kalupe dobit ćete manje keksića.










0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page