Jeste li znali da su heljda i smokva odlična kombinacija?! Vrlo jednostavan recept za ukusnu i zdraviju varijantu brownie deserta. Za sve koji izbjegavaju gluten ili samo žele isprobati nešto novo, naša Andrea Cukrov je pripremila ovu neodoljivu poslasticu s Dida Boža džemom od smokve. U slast!
Brownie od heljde sa smokvom
SASTOJCI:
160 g heljdinog brašna
40 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
120 g otopljenog maslaca
100 g smeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
3 jaja
60 g tamne čokolade, nasjeckane
2-3 smokve
PRIPREMA:
Pripremite dvije zdjele za miješanje, a mali kvadratni kalup dimenzija 23x23 cm obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke: heljdino brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i prstohvat soli.
U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke: rastopljeni maslac, šećer i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i nakon svakog dodavanja sve dobro izmiješajte kako bi se sastojci dobro povezali.
Ovako umućenim mokrim sastojcima dodajte mješavinu suhih pa još jednom sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo u homogenu smjesu.
Na kraju miješajte i nasjeckanu tamnu čokoladu.
Smjesu prebacite u kvadratni kalup koji ste pripremili i poravnajte je.
Odvijte 2-3 žličice džema od smokova pa ga rasporedite po smjesi. Pomoću čačkalice malo pomiješajte džem s čokoladnom smjesom.
Smokve operite i narežite ih na ploške pa ih rasporedite na smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 minuta.
Pečeni kolač izvadite iz pećnice i odmah ga premažite preostalim džemom od smokava.
Ostavite sve da se malo ohladi, a zatim narežite i poslužite.
Comments