top of page

Dalmatinski kruh

Danas pripremamo ukusan dalmatinski kruh čiji su glavni sastojci Dida Boža priordni namaz od zelenih maslina i maslinovo ulje. Recept za kruh koji se topi ustima i od kojega miriše cijela kuća donosi Slavica,

a sigurni smo da će se svidjeti vašim gostima i ukućanima. Za one koji vole jače okuse predlažemo namaz od crne masline. Uz ovaj ukusan kruh najbolje je servirati platu tvrdih sireva i pršut pa večera može krenuti.


 

Kruh s namazom od maslina

SASTOJCI:

Tijesto:


  • 300 ml mlake vode

  • 1 vrećica suhog kvasca

  • 1 žlica šećera

  • 400 g glatkog brašna

  • 1 žličica soli

  • 1 žlica maslinovog ulja

  • 50 g otopljenog maslaca


Nadjev:



PRIPREMA :

  • U 100 ml mlake vode stavite kvasac i šećer, promiješajte i pustite da se zapjeni. U posudu za miješanje stavite brašno i sol te promiješajte

  • Lagano počnite miksati te malo po malo dodavajte zapjenjeni kvas, zatim žlicu maslinovog ulja i otopljeni maslac. Miješajte dok tijesto ne postane glatko i ne počne se odvajati od stijenki posude gdje ste miješali. Posudu pokrijte krpom te pustite da se tijesto diže, minimalno sat vremena.

  • Bitno je da se tijesto udvostruči. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.

  • Dignuto tijesto lagano razvaljate na debljinu od jednog centimetra u oblik pravokutnika. Tijesto obilno namažite

  • .

  • Sa svake strane tijesta ostavite po centimetar bez namaza da vam ne curi van prilikom rolanja. Tijesto lagano zarolajte. Zarežite od vrha prema kraju po pola, s tim da ostavite jedan centimetar tijesta pri vrhu ne odrezanog da vam je lakše rolati.

  • Tijesto prebacite jedno preko drugog - kao kod pletenja pletenice. Oblikujte ga u krug te stavite u pripremljenu posudu za pečenje. Pokrijte tijesto krpom i pustite da se kruh diže još pola sata.

  • Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečen kruh malo ohladite te ga vrlo malo po vrhu premažite maslinovim uljem prije serviranja. Uživajte!



0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page