Danas pripremamo ukusan dalmatinski kruh čiji su glavni sastojci Dida Boža priordni namaz od zelenih maslina i maslinovo ulje. Recept za kruh koji se topi ustima i od kojega miriše cijela kuća donosi Slavica,
a sigurni smo da će se svidjeti vašim gostima i ukućanima. Za one koji vole jače okuse predlažemo namaz od crne masline. Uz ovaj ukusan kruh najbolje je servirati platu tvrdih sireva i pršut pa večera može krenuti.
Kruh s namazom od maslina
SASTOJCI:
Tijesto:
300 ml mlake vode
1 vrećica suhog kvasca
1 žlica šećera
400 g glatkog brašna
1 žličica soli
1 žlica maslinovog ulja
50 g otopljenog maslaca
Nadjev:
PRIPREMA :
U 100 ml mlake vode stavite kvasac i šećer, promiješajte i pustite da se zapjeni. U posudu za miješanje stavite brašno i sol te promiješajte
Lagano počnite miksati te malo po malo dodavajte zapjenjeni kvas, zatim žlicu maslinovog ulja i otopljeni maslac. Miješajte dok tijesto ne postane glatko i ne počne se odvajati od stijenki posude gdje ste miješali. Posudu pokrijte krpom te pustite da se tijesto diže, minimalno sat vremena.
Bitno je da se tijesto udvostruči. Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto lagano razvaljate na debljinu od jednog centimetra u oblik pravokutnika. Tijesto obilno namažite
.
Sa svake strane tijesta ostavite po centimetar bez namaza da vam ne curi van prilikom rolanja. Tijesto lagano zarolajte. Zarežite od vrha prema kraju po pola, s tim da ostavite jedan centimetar tijesta pri vrhu ne odrezanog da vam je lakše rolati.
Tijesto prebacite jedno preko drugog - kao kod pletenja pletenice. Oblikujte ga u krug te stavite u pripremljenu posudu za pečenje. Pokrijte tijesto krpom i pustite da se kruh diže još pola sata.
Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu te pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Pečen kruh malo ohladite te ga vrlo malo po vrhu premažite maslinovim uljem prije serviranja. Uživajte!
Comments