top of page

Dječje radosti

Danas ćemo Vas vratiti u djetinjstvo i prisjetiti se recepata koje su pripremale naše bake i mame, a svi smo ih s oduševljenjem jeli i uživali u njima. Jedan od takvih slastica su tačke ili tačkrle koje možete puniti raznim nadjevima kao što su orasi, čokolada ili vrhnje. Za nas najslasniju kombinaciju i recept za Tačkrle s Dida Boža džemom od višnje donosi tigerlilly47 koja ih je pripremila na svoj način. Sigurni smo da će ih i Vaša djeca zavoljeti i da ćete zajedno pripremajući ih stvoriti nove, divne uspomene.


 

Tačkrle s đžemom od višanja

Sastojci za četiri osobe:

Priprema:

Krumpir skuhajte i od njega napravite pire. Lagano ga posolite. U prohlađeni krumpir dodajte jaje i maslac te sve promiješajte. Dodajte i brašno te umijesite glatko tijesto. Po potrebi, dodajte ili oduzmite količinu brašna, tijesto mora biti meko. Istrgnite komad tijesta i razvaljajte ga na debljinu od pola centimetra.


Izrežite tijesto na komade po želji ili ako želite oblik polumjeseca izrežite krugove čašom. Napunite tijesto žličicom pekmeza, zatvorite i ''osigurajte'' ih vilicom. Vodu zakuhajte i u vrelu vodu ubacite tačkrle. Kuhajte dok se ne dignu na površinu. Izvadite ih i ocijedite. U tavi otopite maslac te mu dodajte šećer i mrvice. Lagano ih prepržite minutu, dvije. Dodajte tačkrle i okrenite ih u mrvicama. Dobar tek!



0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page