Domaći namaz od slanutka

Popularni humus sve češće biramo kao dio glavnih obroka u danu ili kako fini međuobrok uz dnevnu dozu svježeg povrća ili peciva. U trgovinama se može pronaći nekoliko verzija namaza od slanutka, ali zašto ga ne biste pripremili sami kod kuće? Priprema je jednostavna, ne treba Vam mnogo sastojaka, a rezultat je prefini kremasti vegetarijanski namaz. Učiteljica joge Sara Vargović svoj je domaći humus obogatila namazom od maslina i time mu dala jedan poseban šmek. Sarin recept pronađite u nastavku:

Humus s namazom od maslina


Sastojci:

  • 1 i pol šalica od 250 ml nekuhanog slanutka

  • 2 žličice soli

  • 2 jušne žlice sezama

  • 2-3 jušne žlice Dida Boža namaza od zelenih maslina

  • malo soka limete ili limuna (dovoljna je polovica manjeg limuna)

Priprema:

Slanutak večer prije natopite u slanoj vodi te sutradan stavite kuhati na otprilike 45 minuta. Dodajte još otprilike pola čajne žličice soli. Dok se slanutak kuha, na tavi bez ulja ispecite sjemenke sezama dok ne dobiju zlatnu boju (ne smiju pocrniti). Ukoliko želite možete dodati malo ulja, ja osobno ih pečem bez. Ostavite sjemenke da se ohlade sa strane u posudici ili u tavi. Nakon što se slanutak skuha, isperite i dodajte malo vode. Slanutak zatim s vodom ubacite u blender zajedno sa sezamom te sjediniti. Nakon otprilike 30 sekundi, provjeriti gustoću, te po potrebi dodavajte vode, malo promješajte i blendajte dok nemate gustu smjesu. Ukoliko nemate blender, isto se može postići sa štapnim mikserom. U dobiveni humus ukapajte otprilike žličicu soka od limete ili limuna (jer on produljuje trajanje) i dodajte Dida Božin namaz od maslina. Vaš Dida Božin Humus od maslina je spreman!



Idealno je servirati ga uz grisine, na punozrnati kruh kao finger food...


...a možete ga ukomponirati i u glavno jelo te njime napuniti tikvice, gljive ili kuhana jaja. Mašti na volju!

0 comments

Recent Posts

See All