top of page

Domaće knedle s punjenjem od šljiva

Domaće knedle od krumpira jedno su od onih tradicionalnih jela koja nas podsjećaju na djetinjstvo, obiteljski dom i gledanje omiljenog filma uz zdjelicu ukusnog punjenog tijesta prelivenog slasnim prezlama. U originalnom receptu knedle punimo otkoštenim šljivama, a ovoga puta odlučili smo za punjenje upotrijebiti Dida Boža pekmez od šljiva. Budite slobodni poigrati se nadjevima i otkrijte svoju omiljenu kombinaciju punjenja i knedli, a naša uputstva donosimo u nastavku:

 

Krumpirove knedle punjene pekmezom od šljiva


Sastojci (za 20tak knedli):

Tijesto:

  • cca 320g brašna

  • cca 1600g krumpira

  • 4 žlice ulja

  • 2 jaja

  • 2 žličice soli

Punjenje:

Preljev:

  • cca 200g maslaca

  • cca 80g krušnih mrvica


Priprema:

Krumpire ogulite, narežite na manje komadiće i kuhajte u vodi dok nisu potpuno kuhani. Ocijedite ih i ostavite par minuta da se prohlade, te ih usitnite gnječilicom za krumpir. U mlake krumpire dodajte ostale sastojke, te mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto koje se može valjati i oblikovati. Ako vam se tijesto čini premekano, slobodno dodajte još brašna dok ne budete zadovoljni strukturom (ako ste ikad sami pripremali njoke - to je takvo tijesto). Izdvojite količinu tijesta po želji, oblikujte u krug debljine cca 0,5cm. U sredinu dodajte žličicu Dida Boža pekmeza od šljiva, te pažljivo preklopite tijesto s više strana i oblikujte u kuglicu. Punjene knedle stavljajte u kipuću vodu, a nakon što se izdignu na površinu kuhajte ih još 2-3 minute, pa rupičastom žlicom izvadite iz lonca.

U zasebnom lončiću zagrijte maslac, te na njemu lagano prepržite krušne mrvice dok ne potamne, a zatim prelijte preko knedli. Ako ste i vi pravi slatkoljupci, knedle obilno pospite Dida Boža ekološkim nerafiniranim šećerom te uživajte u ovom pravom „comfort food-u“.

Količine sastojaka za tijesto za knedle mogu varirati ovisno o vrsti krumpira.
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page