top of page

Domaće taške s mareličastim nadjevom

Svatko od nas ima ono neko jelo čiji nas miris i okus instantno vrate u bezbrižne dane djetinjstva. Fine taške punjene omiljenim nadjevom koje su spremale naše mame i bake svakako su jedno od tih jela, a najbolje od svega je što sastojke za njihovu pripremu vjerojatno već imate u svojim hladnjacima i kuhinjskim ormarićima. Danas svoj recept za ukusne taške s džemom od marelica s nama dijeli Strawberry soup.

 

Taške s džemom od marelica

Sastojci:

  • 350 grama glatkog brašna

  • prstohvat soli

  • 120-150 ml mlake vode (vodu dodavati postupno, ovisno o potrebi)

  • 200 grama krušnih mrvica

  • 4 žlice šećera

  • 2 žlice ulja ili maslaca


Postupak:

Pomiješajte glatko brašno i prstohvat soli pa uz postupno dodavanje vode zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Tijesto pustite da odmara oko 30 minuta, a zatim ga razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini. Tijesto razvaljajte tanko, a zatim ga izrežite na pravokutnike otprilike jednake veličine. U svaki pravokutnik od tijesta stavite žličicu džema od marelica, a zatim prstima zatvorite rubove tijesta sa svih strana pazeći da džem ne iscuri.

Tako pripremljene taške stavite kuhati u proključalu vodu. Nemojte ih staviti kuhati sve odjednom već ih kuhajte po 5-6 zajedno, kako se ne bi zalijepili te kako džem ne bi iscurio prilikom kuhanja. Potrebno ih je kuhati samo nekoliko minuta, dok se u vodi ne dignu na površinu. Pripremite krušne mrvice: Na 2 žlice ulja na tavi popržite krušne mrvice tako da porumene (pazite da ne zagore). Dodajte im 4 žlice šećera (može i više ili manje, ovisno o vašem ukusu) i sve dobro promiješajte. Nakon kuhanja taške ocijedite i još tople ih uvaljajte u krušne mrvice. Nemojte ih previše miješati kako džem ne bi iscurio. Taške je najbolje poslužiti još tople.

Taškama možete dodati i kiselog vrhnja ili još džema.
0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page