top of page

FOCACCIA SENDVIČ S DŽEMOM OD MARELICE, PRŠUTA I BURRATE

Ovaj recept inspiriran je bogatom talijanskom kuhinjom i vrhunskim sastojcima koje Italija nudi. Focaccia, prepoznatljivi kruh iz talijanske regije Ligurije, osvaja svojim jednostavnim tijestom, bogatim maslinovim uljem i hrskavom teksturom. Slatko kisela nota Dida Boža džema od marelice odlično se slaže s bogatom i kremastom burratom. Ovaj spoj kontrasta će vas ostaviti bez daha, dok se vaši gosti pitaju kako je nešto tako jednostavno tako neodoljivo ukusno. Naša draga Ines pripremila nas je za putovanje kroz ove fantastične okuse, pa krenimo zajedno s pripremom ove neodoljive Foccacie sa pršutom, Dida Boža džemom od marelice i burratom!



 

FOCACCIA SENDVIČ S DŽEMOM OD MARELICE, PRŠUTA I BURATE


SASTOJCI ZA FOCACCIU:

  • 420 ml tople vode

  • 7 g instant kvasca

  • 1 žlica meda

  • 2 žlice maslinovog ulja

  • 510 g glatkog brašna

  • 1 žličica soli

  • Dodaci: ružmarin, krupna sol i 50-80 ml maslinovog ulja

PRIPREMA:

  1. Potrebna je jedna veća posuda s poklopcem, pjenjača i kuhača.

  2. Vodu, kvasac, med i maslinovo ulje dodajte u posudu te izmiješajte pjenjačom potom dodajte brašno i sol pa sve sjedinite kuhačom (tijesto je dosta mokro i ljepljivo).

  3. Posudu s tijestom poklopite i ostavite na toplom 20-ak minuta nakon čega ćete pomočiti ruke u vodi te ćete istezati jednu stranu tijesta na suprotnu stranu (strech & fold metoda rastezanja i preklapanja tijesta) zatim tijesto opet poklopite i nakon 20 minuta ponovite postupak.

  4. Nakon zadnjeg istezanja tijesto prelijte s 30-ak ml maslinovog ulja, poklopite posudu i stavite je u hladnjak na 24 ili 48 sati.

  5. Nakon 24 ili 48 sati tijesto izvadite iz hladnjaka i premjestite ga na pleh u kojem planirate peći focacciu (tijesto u plehu smotajte kao valjak ili burito te ga okrenite na glatku stranu, stranu bez vidljivog spoja tijesta), pleh prethodno obložite papirom za pečenje i prelijte ga s 2-3 žlice maslinovog ulja. Pleh u kojem je tijesto prekrijte krpom ili prozirnom folijom te ostavite na toplom mjestu 2 sata.

  6. Pećnicu zagrijte na 220℃.

  7. Prije samog pečenja focacciu velikodušno prelijte s maslinovim uljem te ju nježno višestruko izbodite prstima da se naprave rupice i balončići. Dodajte još ružmarin i posolite s krupnom soli.

  8. Pecite ju 25 minuta na donjoj rešetki i 10 minuta na gornjoj ili dok ne porumeni.


SASTOJCI ZA 2 SENDVIČA:


PRIPREMA:

  1. Focacciu prerežite na pola te donju polovicu premažite Dida Boža džemom od marelice, na džem stavljate pršut potom buratu koju prerežete i razmažete te rukolu preko koje ćete preliti malo maslinovog ulja i dodati prstohvat soli.

  2. Za kraj preklopite s drugom strane focaccie i cijeli sendvič prerežite na pola.

  3. *Količinu sastojaka možete prilagoditi veličini same focaccie.










0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page