Stako/slana, ova kombinacija nema mana. Svinjski file i palenta s ajvarom i pekmezom od šljiva neodoljivi okus u ovom se jelu skriva. Recept by @foodie_a26.
Svinjski file (lungić) u umaku od ajvara, crnog vina i pekmeza od šljiva
Sastojci:
1 svinjski file (lungić)
4 žlice ajvara Dida Boža
2 ljubičasta luka
1dl crnog vina
1 žlica pekmeza Dida Boža od šljiva
3 režnja češnjaka
ulje/mast
začini – sol, papar, timijan, ružmarin
za prilog – aromatizirana palenta
Priprema:
Na zagrijano ulje dodajte nasjeckani ljubičasti luk, a nakon 3 minute i nasjeckani češnjak.
Dodajte 4 žlice ajvara Dida Boža i promiješajte. Zatim dodajte crno vino i ostavite umak da krčka na laganoj vatri.
Kada se umak reducirao, dodajte žlicu pekmeza Dida Boža od šljiva i ružmarin. Po potrebi, podlijte s malo vode. Ostavite umak da krčka na laganoj vatri, a za to vrijeme pripremite meso.
Svinjski lungić očistite od žilica i narežite na medaljone.
Na zagrijanoj grill tavi s malo ulja pecite medaljone 2-3 minute sa svake strane. Ulje prethodno možete aromatizirati grančicom svježeg ružmarina. Meso lagano posolite tek kada ste gotovi s ovom fazom pripreme.
U pripremljeni umak dodajte meso. Dobro promiješajte, poklopite i ostavite da sve skupa krčka 10 minuta na laganoj vatri dok se umak ne reducira.
Začinite sa soli i paprom, te na kraju dodajte timijan.
Poslužite uz aromatiziranu palentu.
Commentaires