top of page

Jedan poseban umak za posebno dobar roštilj

Updated: Jul 20, 2020

Nekada šećer na kraju može biti i bez šećera. Tagliata od svinjskog karea

u umaku od pečenja s Dida Boža pekmezom od šljive bez šećera by @umam1me.

Lijepo vrijeme i sunce nas mami da zauvijek ručamo vani na otvorenome uz miris roštilja i cvrkut ptičica. Iako ovaj vikend nije kakvim smo ga očekivali, definitivno je za pamćenje.


Priprema jela može trajati i danima, ali zato sjećanje na okus i užitak traje zauvijek.

Sastojci:


  • Svinjski kare sa kosti 250g

  • Goveđe kosti 500g

  • Mrkva 100g

  • Crveni luk 200g

  • Celer 100g

  • Oštro brašno 100g

  • Biljno ulje

  • Sol

  • Papar

  • Dida Bože džem od šljiva

  • 0,5 l crnog vina

  • 0,5 l hladne vode

Priprema marinade:

U vodi otopiti 15g soli i 5g papara, dodati vino te staviti svinjski kare da se marinira preko noći. Prije nego izvadimo meso iz marinade u posudu za pečenje stavimo kosti, i sitno nasjeckane mrkvu, celer i luk. Pećnicu zagrijati na 200°C, te kada se pećnica zagrijala staviti posudu s povrćem i kostima i peći 30 minuta.

Priprema umaka:

U posudu uliti vodu da prekrije sadržaj te staviti na vatru dok ne zakipi, nakon toga staviti na laganu vatru i kuhati oko 5 sati poklopljeno poklopcem. Svakih 30 min dodati količinu vode koja je isparila.

Nakon 5 sati procjediti kosti i ostatak umaka reducirati uz brašno razmućeno u vodi kako bi postigli željenu gustoću. Dodati sol i papar po želji.

Na kraju dodati 3 velike žlice Dida Boža pekmeza od šljiva i kuhati još 5 minuta na laganoj vatri uz konstantno mješanje.

Priprema mesa:

Marinirani svinjski file izvaditi iz bodene kupke, dobro osušiti, nauljiti te staviti na grill na drveni ugljen ili grill tavi dok nije pečeno po želji.

Izrezati na trakicena i politi umakom od pečenja.




0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page