top of page

Kraljevska šarlota Suzane Kvesić

Ovoga puta Vam donosimo nešto drukčije - video recept! Naša poznata majstorica slastičarka Suzana Kvesić počastila nas je svojim receptom za kremastu kraljevsku šarlotu, koja je zapravo dva kolača u jednom. Fina rolada punjena Dida Boža džemom od višanja u konačnici će poslužiti kao kora koja skriva bogatu kremu sa svježim voćem. Recept za ovu krasnu ljentu slasticu donosimo u nastavku, a sve korake možete popratiti i u videu na kraju.

 

Kraljevska šarlota s kremom od višanja

Sastojci:

  • 4 jaja

  • 100g šećera

  • 50ml ulja

  • 80g oštrog brašna

  • cca 150g svježih trešnji ili višnji

  • 3 listića želatine

  • 400ml jogurta od višnje

  • 400ml biljnog slatkog vrhnja

Postupak:

Jaja staviti u posudu i pjenasto izmiksati. Dodati šećer i nastaviti miksati dok se smjena ne sjedini, a tada dodati ulje i izmiksati. Zatim u smjesu postepeno dodavati brašno i laganim pokretima špatulom sjediniti smjesu. Dobivenu smjesu izliti na veliki pleh te ga ravnomjerno rasporediti. Smjesu peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta. Nakon pečenja topli biskvit zarolati i pustiti da se tako zarolan ohladi. Ohlađeni biskvit odrolati i premazati džemom od višanja (s cca 300g). Tada premazani biskvit ponovno zarolati i ostaviti u hladnjaku barem 30 minuta.

Otkoštiti višnje ili trešnje. Za kremu najprije u hladnoj vodi namočiti 3 listića želatine. U 50ml jogurta dodati omekšanu želatinu, pa zagrijavati na laganoj vatri sve dok se želatina ne otopi, ali pazite da ne zakuha. Smjesu sa želatinom odmah umiješati u preostali jogurt od višnje.

U posebnoj zdjeli miksati slatko vrhnje, pa u dobiveni šlag postepeno umiješati smjesu od jogurta. Za dozu slatkoće i još bolji okus u smjesu dodati 2-3 žlice džema od višnje, a tada i svježe očišćene trešnje/višnje.


Ohlađeni rolat izrezati na šnite. Posudu zapremnine oko 2l obložiti prozirnom folijom, a zatim i kriškama rolata. Puniti kremom od jogurta, na na vrh posložiti preostale šnite. Dobro zatvoriti prijanjajućom folijom. Ostaviti u hladnjaku preko noći da se krema stisne i šarlota učvrsti.

Dobro ohlađenu šarlotu preokrenuti i rezati na kriške.


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page