top of page

Kremasta slastica s grizom i džemom

Bilo da je kremasta, voćna ili čokoladna svi ju volimo i posebno joj se veselimo. Torte uglavnom spremamo za posebne prigode ali i kada se zaželimo slastica. Mi smo danas poželjeli nešto ukusno i slasno, a tihana.strawberrysoup nam je ispunila želju napravivši ovu ukusnu tortu od griza i supermix džema. Supermix džem sadrži spoj ukusnog voća borovnice, aronije i gojia koje će biti osvježavajuć dodatak ovoj torti.


 


Torta od griza sa supermix džemom i kremom od vanijlije

Biskvit

Sastojci:



  • 3 jaja (razdvojiti bjelanjke i žumanjke)

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 85 grama šećera

  • 360 ml jogurta

  • 100 ml maslinovog ulja (ili suncokretovog)

  • 170 grama griza

  • 30 grama glatkog brašna

  • prstohvat soli

  • 1-2 žličice naribane korice limuna

  • 1 žličica praška za pecivo

  • pola žličice sode bikarbone


Priprema:

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke izradite u snijeg. U posebnu posudu pomiješajte griz, brašno, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i koricu limuna. Žumanjke pomiješajte s vanilijom i šećerom pa ih dobro izmiksajte dok se smjesa ne poveća volumenom. Boja će postati svjetlija. Žumanjcima dodajte ulje i jogurt te promiješajte. Na kraju ručno umiješajte smjesu s grizom i brašnom. Kalup za pečenje promjera 26 cm namažite maslacem i obložite papirom za pečenje pa u njega izlijte smjesu za biskvit. Pecite u pećici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta. Ubodite čačkalicom u kolač - ako iziđe čista, kolač je pečen, a ako na čačkalici još ima mokre smjese biskvita, pecite ga još malo.



Premaz od Dida Boža Supermix džema:

Sastojci:

Priprema:

Džem i vodu pomiješajte u jednom lončiću pa zagrijavajte na laganoj vatri dok se sve ne sjedini. Dodajte žlicu gustina i još malo zagrijavajte neprestano miješajući tako da smjesa ne bude previše rijetka već idealna za mazanje po biskvitu.


Krema od vanilije

Sastojci:


500 ml mlijeka

  • 3 žumanjka

  • 1 vanilin šećer + 40 grama kristal šećera

  • mahuna vanilije ili 2 žličice ekstrakta vanilije

  • 35 grama gustina

  • 30 grama maslaca

Priprema:

U mlijeko sastružite mahunu vanilije ili ga pomiješajte s ekstraktom vanilije pa zagrijte do vrenja te maknite s vatre. U međuvremenu pomiješajte žumanjke, vanilin šećer i pola količine kristal šećera te gustin i miješajte dok ne dobijete jednoličnu pastu. Otprilike trećinu zagrijanog mlijeka dodajte u tu smjesu i promiješajte tako da nema grudica. U ostatak mlijeka dodajte ostatak šećera i vratite na laganu vatru. Dodajte i smjesu sa žumanjcima te sve zajedno kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući. Kad se krema počne stiskati, maknite je s vatre. To će se dogoditi brzo, za 2-3 minute. Kad se krema ohladi, dodajte joj omekšali i izmiksani maslac. Ako u kremi ima grudica, propasirajte ju kroz cjediljku s gustom rešetkom kako bi bila glatka.


Slaganje torte!

Ohlađeni biskvit prerežite vodoravno na dva dijela. Na donji dio najprije namažite smjesu sa supermixom , a preko nje ohlađenu kremu od vanilije. Na kremu stavite i gornji dio biskvita.

I za kraj... Kolač pospite šećerom u prahu i po želji ukrasite s malo tučenog vrhnja, još džema ili svježim voćem. U slast! :)







0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page