Svima nam je dobro poznata talijanska hrana i njihove ukusne slastice koje svi obožavamo. Danas Vam donosimo crostatu koja također potječe iz Italije, a u Napulju je poznata pod imenom coppi. Današnji recept nije tradicionalno iz Italije jer ga je pripremila naša draga tigerlilly47 i svojom kreativom ga obogatila Dida Boža džemom od marelice.
Crostata s džemom od marelice
Sastojci:
125 g margarina
125 g šećera
300g brašna
1 cijelo jaje
1 žumanjak
1 prašak za pecivo
1 jabuka
1-2 žlice mlijeka po potrebi
Priprema:
Maslac otopite na laganoj vatri. U duboku zdjelu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, jedno cijelo jaje, žumanjak i rastopljeni maslac. Rukama umijesite kompaktno tijesto. U slučaju da se previše mrvi, dodajte žlicu ili dvije mlijeka. Dobiveno tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u zamrzivač na pola sata. Zatim od smjese odvojite jednu manju lopticu, veći dio tijesta rukama rasporedite u namašćeni okrugli kalup promjera 24 cm, pazeći pri tome da rub bude malo viši. Po tijestu ravnomjerno razmažite džem od marelica i prethodno oguljenu i na kriške narezanu jabuku. Manji dio tijesta razvaljajte, izrežite nekoliko traka i rasporedite ih po kolaču da dobijete „mrežu“. Unutar „mreže“ staviti još džema. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 30-35 minuta, zadnjih desetak minuta možete pojačati na 200 C. Pečeni kolač ohladite i po želji pospite šećerom u prahu.
Comentarios