Ako tražite ideju za slasni blagdanski desert onda ste na pravom mjestu. Naša draga @tigerlilly47 donosi pravo božićno iznenađenje i ugođaj kroz medenu tortu koja je ukusna za prste polizati. Kombinacija kremastog Dida Boža pekmeza od šljiva s ukusnim božićnim dodacima zaista će ove blagdane učiniti još ukusnijima.
Medena torta s pekmezom od šljiva i čokolade
SASTOJCI TIJESTO:
325g mekog brašna
200g šećera
1 žličica soda bikarbone
1 žličica začina za medenjake (ili cimeta)
1 žličica kakaa
4 dcl mineralne vode
50 ml ulja
2 žlice Dida Boža pekmeza od šljiva
2 žlice meda
SASTOJCI ZA PREMAZ:
5 žlica Dida Boža pekmeza od šljiva
70 g čokolade za kuhanje
SASTOJCI ZA KREMU ZA OBLAGANJE TORTE:
3 bjelanjaka
135 g šećera
135 g maslaca
PRIPREMA:
U odvojenim posudama izmješajte suhe sastojke i mokre sastojke, pa ih mikserom sjedinite u glatku smjesu.
Kalup za torte promjera 20 cm lagano namastite i obložite papirom za pečenje. Ulijte pola smjese za biskvit i stavite u prethodno zagrijanu pečnicu na 170 stupnjeva 10-15 min sve dok na vrhu ne poprimi koricu.
Dida Boža pekmezom od šljiva premažite zapečeni biskvit pa potom naribajte čokoladu na pekmez, zatim pažljivo izlijte ostatak biskvitne smjese ravnomjerno i vratite u pećnicu još 35 minuta. Čačkalicom provjerite kada je gotovo.
Gotovu tortu ostavite da se ohladi pa ju tek onda izvadite iz kalupa.
U staklenoj zdjeli pomiješajte bjelanjke i šećer i kuhajte na pari pjenjačom mješajući dok se sav šećer ne otopi. Kada među prstima ne osjetite šećer uklonite s pare.
Mikserom miksajte dok ne dobijete čvrstu pahuljastu smjesu. Kada smjesa bjelanjaka i šećera postane čvrsta, ubacujte komadić po komadić maslaca sobne temperature neprestano miksajući najslabijom brzinom. Kada ste ubacili sav maslac miksajte najvećom brzinom dok ne dobijete glatku smjesu.(trebat će vam nekoliko minuta za to)
Dobivenom kremom premažite tortu i ukrasite po želji. U slast!
Comments