top of page
DŽEM (3)_edited.png

Meke buhtle s ajvarom i sirom

U domu Tihane Strawberry Soup uvijek se nešto slasno sprema! Ovoga puta je u svojoj kuhinji ispekla slane buhtle nadjevene Dida Boža ajvarom, s dodatkom sira. Meka, maslačasta peciva s omiljenim povrtnim namazom idealan su doručak ili snack za goste, a Tihanine upute pronađite u nastavku:

 

Buhtle s ajvarom

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna

  • 40 g parmezana

  • 2 žličice soli

  • svježi kvasac + 40 ml toplog mlijeka + 1 žličica šećera

  • 100 grama topljenog maslaca

  • 1 jaje

  • 150 ml mlijeka

  • Dida Boža ajvar za nadjev

  • ribani sir (količina i vrsta sira po želji. Zbog intenzivnijeg okusa preporučamo cheddar ili dimljeni sir, no možete upotrijebiti i goudu ili ementaler)

  • malo topljenog maslaca za premazati buhtle

  • sezam za posipati po buhtlama


Postupak:

Pripremite kvasac: u lončiću zagrijte malo mlijeka. Neka bude toplo, ali ne vruće. S mlijekom pomiješajte žličicu šećera te namrvite svježi kvasac. Pustite da se kvasac uzdigne nekoliko minuta. U drugom lončiću pomiješajte mlijeko i maslac te zagrijavajte na laganoj vatri dok se maslac ne otopi u mlijeku. To ostavite sa strane da se malo ohladi, a kad više nije jako vruće, umiješajte jedno jaje. U veću posudu pomiješajte brašno, sol i parmezan. Tome dodajte uzdigli kvasac te mlijeko, topljeni maslac i jaje pa zamijesite tijesto. To najlakše možete učiniti mikserom, ali možete i rukama. Tijesto će biti mekano, ali ne treba se previše lijepiti za ruke niti biti suho. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga stavite u posudu. Pokrijte čistom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat vremena (može i duže).

Nakon što se tijesto diglo (volumen će mu se udvostručiti ili čak utrostručiti), premijesite ga na lagano pobrašnjenoj površini. Od tijesta napravite 16 loptica približno jednake veličine. Tako ćete dobiti manje buhtle kao na slikama, a ako želite da vaše buhtle budu veće, radite veće kuglice tijesta. Svaku kuglicu malo izravnajte i izdubite tako da u udubinu možete staviti žličicu ajvara i malo ribanog sira. Buhtle zatvorite na rubovima, a dio na kojem ste zatvorili tijesto položite na dno pleha za pečenje. Nadjevene buhtle pokrijte krpom i ostavite da se još pola sata dižu. Zatim ih premažite s još malo topljenog maslaca pa pospite sezamom. Možete ih posuti i s još parmezana ili ribanog sira ako želite. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva, a buhtle pecite oko 45 minuta. Poslužiti toplo.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page